Kanta-Häme

Miesten päivä poiki omat markkinat

Miesten koko elämänkaari tulee katetuksi, kun Hämeenlinnassa järjestetään perjantaina Miestenmarkkinat. Asialla on Hämeen Setlementti kumppaneineen, ja mallia on otettu viime keväänä järjestetystä miesten päivästä.

– Silloin tavoitimme aika pienellä panostuksella aika paljon porukkaa. Tapahtuma oli onnistunut ja se osoitti, että miehille suunnatuilla tapahtumilla on kysyntää, sanoo Setlementin miesten ryhmien ohjauksesta vastaava Jan-Anders Pietiläinen.

Hän kertoo, että kaikki mukaan lähteneet tahot ovat sellaisia, joilla on toimintaa tai palveluita nimenomaan miehille. Päivän mittaan yhteistyökumppanit esittelevät omaa tarjontaansa.

– Ohjelma on kylläkin rakennettu niin, että liikkeelle voi lähteä koko perheen voimin. On kasvomaalausta, monenlaista musiikkia ja harrastusten esittelyä, Pietiläinen luettelee.

Kun Hämeen Setlementti aloitti miesten ryhmät puolitoista vuotta sitten, mukana oli aluksi Pietiläisen itsensä lisäksi kaksi henkilöä. Nyt Hemmo-ryhmissä ja muussa miesten toiminnassa on mukana noin 300 henkilöä, ja kysyntää olisi myös lisäryhmille.

– Me emme itse pysty järjestämään kaikkia, ja siksi Miestenmarkkinoilla esitellään muiden toimijoiden tarjontaa, hän sanoo.

Setlementin miesten ryhmät on kaikki tarkoitettu sekä kantasuomalaisille että maahanmuuttajille, ja ne ovat osoittautuneet toimivaksi konseptiksi. Kokoontumisia on arkipäivisin eri puolilla kaupunkia, ja ryhmien teemat vaihtuvat viikoittain.

– Tavoitteena on auttaa muualta tulleita sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, Pietiläinen kertoo.

Kanta-Hämeen muistiyhdistys on yksi Miestenmarkkinoilla toimintaansa esittelevistä yhdistyksistä. Sen projektivastaava Marko Mustiala kertoo, että toiminnassa pyritään ottamaan miehet huomioon aiempaa paremmin.

– Ensi vuonna on tarkoitus käynnistää uusia, miehille suunnattuja hankkeita. Rahoituksen varmistumista odotellaan vielä, hän sanoo.

Mustialan mukaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa muistiyhdistyksen seuraajista 80 prosenttia on naisia.

– Haluamme näkyä entistä paremmin myös miesten suuntaan, Mustiala sanoo.

Muistiyhdistyksen lisäksi toimintaansa esittelevät muun muassa hyväntekeväisyysjärjestö Hope, A-klinikkasäätiö, Hämeen klubitalo ja FinFami – Mielenterveysomaiset Kanta-Häme.

Markkinoilla esiintyy Jarmo Heinonen kitaroineen sekä black metalia soittava Antimateria-yhtye, joka esiintyy kello 18 alkaen. Miestenmarkkinat järjestetään Kumppanuustalossa ja sen pihapiirissä (Kirjastokatu 1, Hml) perjantaina 30. syyskuuta kello 12-20. HÄSA