Kanta-Häme

Miesvangit esittävät KaleValaa

Vankilateatterihanke Taittuu ry:n toinen ensi-ilta nähdään Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä 26. huhtikuuta. Esitys KaleVala on samalla ensimmäinen miesvankien teatteriprojekti.

Kolmivuotisessa pilottihankkeessa valmistui aiemmin tänä vuonna Vanajan naisvankien tekemä näytelmä Lasarus. Sitä esitettiin Riihimäen teatterin lavalla.

KaleVala-näytelmän käsikirjoituksen ovat tehneet Vanajan vankilan Ojoisten osaston miehet ryhmätyönä. Esityksen on dramatisoinut ja ohjannut Timo Torvinen.

Kansalliseepoksemme Kalevalan pohjalta tehty uudelleentulkinta vie katsojat maailman laidalle, piilopaikkaan teollisuushalliin. Siellä Väinämöisellä, Ilmarisella ja muilla kasantarujen sankarihahmoilla on vain toisensa.

Väinämöinen on kyllästynyt maailman pelastamiseen ja muihin sankaritekoihin. Joukahainen on uudistushaluinen mies, joka viimeinkin haluaa laulaa Väinämöisen suohon. Ilmarinen tuhlaa takojanvoimansa naisen veistämiseen, eikä saa aikaiseksi sampoa.

Lemminkäinen ajautuu törmäyskurssille muiden eristyksissä olevien sankarihahmojen kanssa, koska hänellä on poikkeuksellinen voimakas sukupuolivietti ja herkästi heiluvat nyrkit.

Eristäytyminen …teemana

Ronskilla otteella toteutettu näytelmä pohtii ihmisen eristäytymistä ja eristäytymisen tarvetta ja kysyy, onko sieltä paluuta entiseen ja tuttuun. Samalla esitys etsii uutta näkökulmaa Kalevalaan.

Näytelmän nimeen liittyy vihje tulkintaan. Kale on heinäkasvien tähkää suojaava suojuslehti. Vala on riitti, jossa yksilö sitoutuu joihinkin tiettyihin velvoitteisiin. (HäSa)

KaleValan ensi-ilta teatteri Verstaassa perjantaina 26. huhtikuuta kello 19.30. Muut esitykset ovat 27. ja 28. huhtikuuta.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic