Kanta-Häme

Mihin kaikkeen joulukinkkua voi hyödyntää?

Joulun jälkeen jääkaappi saattaa pullistella yhä jouluruokia. Jos kinkkua ei jaksa syödä enää siivuina, voi siitä jalostaa vaikka mitä muuta. Mielikuvitus antaa rajat ja Tasolounaan Jani Blad vinkit. 

Kinkku
– Joulukinkkua voi käyttää vaikka pyttipannuun, piirakoihin, munakkaaseen, kinkkukiusaukseen. Kinkkua voi myös jauhaa ja lisätä esimerkiksi sveitsinmurekkeeseen tai lihapullataikinan sekaan.
– Pyttipannua voi valmistaa monella eri tavalla, mutta tässä yksi esimerkki: Käytä keitettyjä perunoita, valitse joukkoon vähän laadukkaampaa makkaraa ja ehdottomasti tuoretta sipulia ja kananmuna siihen päälle. Mausta mielesi mukaan. Pyttipannun seassa voi käyttää myös juustoja.

Laatikot
– Laatikot ovat astetta haastavampia kierrätettäviä, koska niissä on kananmunaa. Laatikoita voisi käyttää suolaisiin pannukakkuihin, lettuihin, munakkaisiin ja etenkin kasvispihveihin.
– Kasvispihveissä voi käyttää jotain tiettyä laatikkoa tai laittaa vähän kaikkea sekaisin. Litraan maitoa voi laittaa viisi kananmunaa ja laatikoita voisi lisätä tähän määrään noin puolisen kiloa. Kananmunien ja laatikoiden määrä täytyy kuitenkin kokeilla. Paljon riippuu siitä, millaista dynamiittia laatikot ovat. Kannattaa testata, että massa pysyy koossa ja paistaa vaikka koepihvejä.

Kalat
– Kalaa voi käyttää kinkun tapaan kiusauksiin tai siitä voi tehdä piirakoita pakkaseen. Kalasta voi tehdä lohimunakasrullan ja kylmäsavustettua lohta voi käyttää lohicharlottaan.
– Kylmäsavulohesta voi tehdä massan tuulihattuihin. Hienonna kala, sekoita joukkoon tuorejuustoa ja nokare voita, jotta massa jähmetyttyään pysyy koossa.

Rosolli
– Tämä on kaikkein kinkkisin. Tekisin siitä ehkä jonkun kasvisgratiinin. Laittaisin rosollin vuokaan ja sekoittaisin joukkoon tuoretta paprikaa ja kesäkurpitsaa. Päälle maizenalla saostettu maito- tai kermapohjainen valkokastike, mausteita maun mukaan, päälle hieman juustoraastetta ja gratiini uuniin.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic