Kanta-Häme

Mihin pyritään ryhmätoiminnalla?

Keskustan, Kaurialan ja Vanajaveden terveysasemat yhdistyivät 14. tammikuuta. Uusiin palvelumuotoihin kuuluu muun muassa ryhmätoimintaa.

Palvelupäällikkö Suna Eloranta, miksi ryhmätoimintaa järjestetään?

– Moni asia mikä potilasta vaivaa, hoituisi varmasti myös ryhmässä. Kun asiakkaita on tulossa paljon terveysasemien vastaanotolle, ryhmät parantavat hoidon saatavuutta.

– Ei ole tarpeellista, että jokainen asiakas tulee yksilökäynnille. On monenlaisia vaivoja, joihin voi saada avun myös ryhmässä. Ryhmävastaanotoissa on myös mahdollisuus vertaistuelle, mitä yksilökäynnillä ei ole.

Miten ihmisten intimiteettisuoja toimii ryhmävastaanotoissa?

– Kenenkään yksityisasioita tai yksityiskohtaisia sairausasioita ei ryhmissä ruodita, vaan asioita käsitellään yleisellä tasolla. Moniin ryhmiin on tietyt kriteerit, jolloin ryhmään tulee suurin piirtein samanlaista väkeä.

– Silloin ryhmän on mahdollista toimia ja asiakkaan saada apua. Jos tarve on niin yksilöllinen, ettei sitä voi hoitaa yleisellä tasolla, se täytyy hoitaa yksilökäynnin tai muun omahoidon tuen kautta. Asiakkaasta on myös itsestään kiinni, paljonko hän haluaa asioistaan ryhmässä puhua.

Mitä muita vaihtoehtoja on ihmisille, jotka eivät halua ryhmätoimintaan?

– Emme pakota ketään ryhmään, mutta palveluvalikoima on luotu niin, että tarjoamme tietynlaisia palveluja, kuten puhelinpalvelua, sähköistä palvelua ja ryhmiä.

– Emme voi antaa yksilökäyntejä lääkärin vastaanotolle kuin vain niille, jotka niitä todella tarvitsevat. Jos asiakas ei muuten vaan halua ryhmään mukaan, mutta haluaa kuulla lääkärin mielipiteen, emme välttämättä pysty hänelle aikaa antamaan.

– Ohjaamme hänet käyttämään yksityisiä palveluja tai kolmannen sektorin palveluja, joita on Hämeenlinnassa paljon tarjolla. Mietimme aina asiakkaan tarpeiden mukaan minkälaista palvelua hän tarvitsee. Joskus huomaamme, että ryhmässä olevalla asiakkaalla on tarve yksilöllisempään palveluun, jolloin hän sitä toki saa.

Mainos