fbpx
Kanta-Häme

Miia Nahkuri haluaa napata Hämeen demarien viidennen kansanedustajapaikan – Syntyvyyskeskustelu vaikein aihe

Eduskuntaan tähtäävä SDP:n Hämeen piirin puheenjohtaja sanoo iloitsevansa puolueensa ehdokasasetelmasta, vaikka kilpailun kiristyminen nostaa hänen omaa rimaansa.
Nosteessa oleviin nuoriin sosiaalidemokraatteihin kuuluva eduskuntavaaliehdokas, puolueen Hämeen piirin puheenjohtaja ja Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri ei kavahda poliittista keskustelua. Viime aikojen syntyvyyskeskustelussa hän kuitenkin kokee itsensä ulkopuoliseksi. Kuva: Pekka Rautiainen

– Tämä asetelma ei tuota minulle ongelmia. Olen joukkuepelaaja ja oikeasti tosi onnellinen siitä, että myös Johannes asettui ehdolle. Hän on tuonut meille vahvaa osaamista ja näkemystä siitä, mitä Hämeessä pitäisi tehdä ja mihin panostaa.

Näin kommentoi SDP:n eduskuntavaaliehdokas, puolueen Hämeen piirin puheenjohtaja Miia Nahkuri Hämeen demarien yhä kovemmaksi äitynyttä keskinäistä kilpailua.

Piirijohtajana Nahkurin on iloittava demarien vankasta ehdokaslistasta. Ehdokkaana hän kuitenkin kärsii esimerkiksi Johannes Koskisen paluuyrityksestä, joka tuuppasi Nahkurin pykälää alemmas puolueen sisäisissä ennakkoasetelmissa – ja vaaleissa mahdollisesti katkeraakin katkerammalle ensimmäisen putoajan paikalle.

 

Riihimäkeläisen Nahkurin tähtäimessä on vaalipiirin viides demaripaikka, josta hän taistelee ennen kaikkea forssalaisen Kaisa Lepolan kanssa. Lepola nauttii suurta suosiota omalla alueellaan, mutta kysymysmerkki on, paljonko hän menettää ääniä toiselle forssalaiselle ehdokkaalle Emmi Lintoselle.

Forssan demarien keskinäinen riitely on repinyt paikallisen puolueyhdistyksenkin kahtia.

“Ihmiset alkavat tunnistaa minut jo Hämeenlinnan torillakin.”
– Itse ajattelen, että Kaisalla ja Emmillä on kummallakin omat kannattajansa. Kumpikin pystyy nyt keskittymään omaan tekemiseensä, Nahkuri muotoilee.

On kuitenkin selvää, että forssalaisten jäsentenvälinen parantaa Nahkurin mahdollisuuksia.

– Uskon, että istuvat kansanedustajat ja Johannes ovat vahvoilla, mutta monella muullakin meistä on hyvät mahdollisuudet, hän sanoo.

Viime eduskuntavaaleissa Lepola sai 4 500 ja Nahkuri 2 200 ääntä.

Nyt 32-vuotias Nahkuri uskoo antaneensa sellaiset näytöt ja olevansa sen verran tunnetumpi, että otettavissa on ratkaisevasti suurempi äänisaalis.

– Ihmiset alkavat tunnistaa minut jo Hämeenlinnan torillakin, hän naurahtaa.

 

Eduskuntaan noustakseen Nahkurin pitäisi kyetä patoamaan äänivuoto Riihimäen seudulta Hämeenlinnaan – esimerkiksi kansanedustaja Tarja Filatoville – ja saamaan käytännössä kaikki oman alueensa demariäänet.

Vasemmalle kallellaan olevan Riihimäen sisäisessä vaalitaistossa hän kisaa osin samoista äänistä myös vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen kanssa. Viime kuntavaaleissa Nahkuri oli Riihimäen kolmanneksi suosituin poliitikko Pekosen ja tämän äidin Erja Hirviniemen (vas.) jälkeen.

Eräs jännitysmomentti piilee siinäkin, kuinka tehokkaasti Johannes Koskinen onnistuu houkuttelemaan entiset äänestäjänsä takaisin itselleen Lontoossa vietetyn välikauden jälkeen.

“SDP ei ole valtakunnallisesti voittanut yksiäkään vaaleja sen kymmenen vuoden aikana, jonka olen ollut mukana politiikassa. Siinäkin mielessä nämä vaalit ovat minulle ja monelle muullekin tosi iso juttu.”
– Piirin puheenjohtajana en pidä eri alueiden ja Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen vastakkainasettelusta. Piirin ehdokasasettelussa tärkeintä on ollut se, että jokaiselle äänestäjälle löytyisi sopiva ehdokas, Nahkuri toteaa.

Hän arvioi, että internet ja sosiaalinen media ovat häivyttäneet ehdokkaiden kotipaikkakuntien merkitystä.

Piirin näkökulmasta suurin mielenkiinto kohdistuu tietysti siihen, saako SDP Hämeestä janoamansa tuloksen eli viisi kansanedustajaa. Se merkitsisi kahta lisäpaikkaa.

– SDP ei ole valtakunnallisesti voittanut yksiäkään vaaleja sen kymmenen vuoden aikana, jonka olen ollut mukana politiikassa. Siinäkin mielessä nämä vaalit ovat minulle ja monelle muullekin tosi iso juttu, Nahkuri sanoo.

 

SDP on profiloitunut yhä selvemmin eläkeläisten puolueeksi. Vaikutelmaa ovat korostaneet puoluejohdon tämänvuotiset, löyhiksi kritisoidut eläkelupaukset. Nahkurin mielestä puolueen imago on värittynyt liian yksipuoliseksi.

– Eläkeläisköyhyyttä ja nuoria ei pitäisi asettaa vastakkain. Meidän on silti pohdittava sitäkin, kuinka paljon nuorempien sukupolvien maksutaakkaa voidaan lisätä.

Itselleen vaikeimmaksi poliittiseksi aiheeksi Nahkuri mainitsee viime aikoina velloneen syntyvyyskeskustelun. Hänellä ei ole lapsia. Hän ihmettelee sitäkin, kuinka suorasukaisia kommentteja ihmiset voivat laukoa lapsettomuuden kaltaisesta henkilökohtaisesta asiasta.

– Asia kyllä koskettaa, mutten ole koskaan kokenut itseäni näin ulkopuoliseksi missään keskustelussa. Toivon, että tästä aiheesta keskusteltaisiin harkiten ja toisia kunnioittaen.

 

Viime kuntavaalien jälkeen Nahkuri on toiminut Riihimäen paikallispolitiikan ykköspaikalla eli kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Siviiliammatiltaan hän sosiaaliohjaaja Janakkalan kunnan pakolaisten kotouttamispalveluissa. Siitä työstä hän on parhaillaan virkavapaalla.

– En siis pelkää myöskään maahanmuuttokeskustelua, hän huomauttaa.

Vahvimpana ominaisuutenaan poliitikkona Nahkuri pitää rohkeutta viedä uudistuksia eteenpäin.

– Tästä minulla on jo näyttöjä kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Samaan aikaan olen tietenkin myös yhteistyökykyinen. Tätä olen kuullut ihmisiltä yli puoluerajojen. Se tuntuu hyvältä. HäSa

Hämeen Sanomat haastatteli tulevien eduskuntavaalien 12 kantahämäläistä kärkiehdokasta. Tässä koko juttusarja:

Lue myös: Kokoomuksen Timo Heinonen lupaa tehdä lisää maaleja – “Olen aina halunnut ajatella koko Hämettä” (2.3.2019)
Lue myös: Aino-Kaisa Pekonen pääsi vauhtiin vasemmiston sote-soturina – “Olen vähän kreisi ja yllytyshullu” (27.2.2019)
Lue myös: SDP:n Kaisa Lepola: Eduskunta tarvitsee oikeaa asiantuntemusta – “Voin haastaa koko porukan” (26.2.2019)
Lue myös: Päivi Räsänen palaisi sotessa jo kerran kuopattuun malliin – “Feministit puhuvat ihan hömppää ja huuhaata” (16.2.2019)
Lue myös: Tarja Filatov vaatii työttömille lisää palveluja – “Minunkin ministerikaudellani syntyi 120 000 uutta työpaikkaa” (12.2.2019)
Lue myös: Demarien vanha äänirohmu Johannes Koskinen hakee paluuta eturiviin – “Politiikka ei ole selfieiden jakelua” (8.2.2019)
Lue myös: Vihreiden vaalitaisto on kahden kauppa – Mirka Soinikoski ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kisaavat Hämeen ainoasta paikasta (5.2.2019)
Lue myös: Perussuomalaisten Lulu Ranne: Se on nyt tai ei koskaan – “Kanta-Hämeellä on lällyt kansanedustajat” (1.2.2019)
Lue myös: Tohtoroituva viherkepulainen Timo Kaunisto haluaa haastaa populisteja – “Vaikka ura meni, elämä tuli takaisin” (31.1.2019)
Lue myös: Sanni Grahn-Laasonen: 16-vuotiasta ei saa jättää yksin – “Tämä hallituskausi oli kuin yö ja päivä” (20.1.2019)
Lue myös: Miia Nahkuri haluaa napata Hämeen demarien viidennen kansanedustajapaikan – Syntyvyyskeskustelu vaikein aihe (21.12.2018)

Menot