Kanta-Häme

Miinan Monttu hakee jatkoa maaoikeudesta

Miinan Montun tulevaisuutta ratkotaan Hausjärvellä pidettävässä maaoikeuden istunnossa ensi viikolla. Oikeus käsittelee Miinan Montun kesäteatteria ylläpitävän Nuorisoseura Silmun tietoimituksesta tekemää valitusta.

Kesäteatterin katsomo on rakennettu Turkhautaa halkovan maantien tiealueelle. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ylläpitää maantietä. Ely ilmoitti jo lähes kuusi vuotta sitten, että väliaikainen toiminta ei saa jatkolupaa.

Tiealue on Turkaalla harvinaisen leveä, joten maanomistaja Mika Torttila haki viime vuonna tietoimitusta, jolla tiealuetta olisi kavennettu ja kesäteatteri olisi voinut jatkaa paikallaan. Teatterin näyttämö on Torttilan maalla.

Tietoimituksen aloituskokouksessa toimitusinsinööri katsoi, ettei tietoimitukselle ollut perusteita, koska tiesuunnitelma puuttui. Hän keskeytti toimituksen.

Nuorisoseura Silmu valitti päätöksestä tielain 75 pykälän perusteella. Pykälässä todetaan, että maanomistajalla on oikeus hakea tietoimitusta erityisissä tapauksissa.

– Me katsomme, että tämä, jos jokin, täyttää erityisen tapauksen tunnukset. Kesäteatterin rakentamiseen on saatu vuosien varrella jo 100 000 euroa ja nyt se valuisi hukkaan, toteaa Silmun johtokunnan jäsen, oikeudessa asiamiehenä toimiva Markku Kuisma.

Tietoimitus merkitsisi vuonna 1989 tiealueeksi lunastetun, katsomon alla sijaitsevan maan takaisin Mika Torttilalle. Nuorisoseuran kesäteatteri saisi jatkaa toimintaansa Torttilan maalla.

Viime vuonna näytti jo siltä, että kesäteatterin toiminta olisi pitänyt lopettaa Uudenmaan ely-keskuksen vaatimuksesta vuodenvaihteeseen mennessä. Neuvottelut ely-keskuksen kanssa olivat katkenneet tuloksetta ja tietoimituskin keskeytetty.

Ely vaati katsomoa katoksineen purettavaksi.

Nuorisoseura Silmu sai kuitenkin ely-keskukselta jatkoaikaa ensi kesäksi, koska seura etsi tilanteeseen ratkaisua hakemalla Hausjärven kunnalta Turkhaudan kaavoitusta.

Kaavoituspäätös odottaa toistaiseksi rahoitusratkaisua. Silmu tarvitsee Hämeen ely-keskukselta EU-rahaa kaavoituksen maksamiseen. Hausjärven kunnanhallitus edellyttää Silmun osallistuvan kaavoituskustannuksiin.

Kaavoitus ja sitä varten laadittava tiesuunnitelma maksavat nuorisoseuran arvion mukaan 50 000–100 000 euroa.

Kaavoituksella pätkä maantietä siirtyy valtiolta Hausjärven kunnan ylläpidettäväksi.

Ely-keskus perustelee tiukkaa kantaansa toteamalla, että rinne ja vanha tiealue ovat vuonna 1989 rakennetulle tielle välttämättömiä rakenteita.

Kesäteatteri on saanut aikanaan Hämeen tielaitokselta luvan kesäteatterin väliaikaiseen toimintaan tien liitännäisalueella. Uudenmaan ely toteaa, ettei maantielaista löydy mainintaa tilapäisyydestä.

Maaoikeus kokoontuu ratkomaan asiaa avoimin ovin Hausjärven kunnanvirastolla keskiviikkona 23. maaliskuuta kello 9.30. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic