fbpx
Kanta-Häme

Mikä ajaa nuoret miehet hirmutekoihin?

Viime viikkoina massaväkivaltauutiset Euroopasta ovat olleet lähes päivittäisiä. Osaan hirmuteoista on liitetty ääri-islamilaisia motiiveja.

Münchenin ostoskeskusampuminen taas tapahtui Anders Breivikin iskujen vuosipäivänä, ja sitä on tulkittu äärioikeistolaiseksi. Samaan aikaan monien tekijöiden aiempia mielenterveysongelmia on raportoitu julkisuudessa. Tekijät ovat olleet nuoria tai nuorehkoja miehiä.

Lännen Median haastattelemat asiantuntijat sanovat, että perinteisen terrorismin ja muun massaväkivallan erot ovat lieventyneet. On vaikea tietää, mihin lahkoon tai ideologiaan mikäkin yksittäinen isku kuuluu.

Mikä voi ajaa yksittäisen nuoren miehen hirmutekoon?

 

Tutkijoiden mukaan taustalla on monimutkainen syiden vyyhti, jossa on mukana aina sekä ihmisen oma henkilöhistoria että yhteiskunnallinen tausta. Nuorten miesten väkivaltaa on usein selitetty keinona kostaa sitä, että ei löydetä paikkaa yhteiskunnassa.

Ekstremismiin perehtyneen nuorisotutkija Tomi Kiilakosken mukaan joukkosurmaajan täytyy epäinhimillistää kohteensa, pitää heitä itseään alempiarvoisina. Tämä näkyi esimerkiksi Breivikin ja Jokelan kouluampujan manifesteissa.

– Useimmat terroristit kokevat tekonsa moraalisesti arveluttaviksi, mutta uskovat, että meneillään on poikkeuksellinen aika. Esimerkiksi Breivik koki, että länsimainen maailmanjärjestys on murtumassa, jos ei ryhdytä vastustamaan islamisaatiota. Sen hän näki oikeutuksena tappaa muita länsimaalaisia.

Nuorten kanssa pitkään työskennellyt terapeutti Jukka Tervo sanoo, että laajennettu itsemurha voi olla vaikeasti masentuneelle ihmiselle ”näkyväksi tulemisen musta muoto”.

Nuoruusiän aikana siirrytään aikuisuuteen ja tarvitaan toivoa – mahdollisuus koulutukseen ja ammatin hankintaan – sekä ikätovereita, joiden kanssa kasvaa yhdessä.

– Jos molemmat puuttuvat, niin kaikkein masentuneimmat ja syrjäytyneimmät voivat olla suurissa vaikeuksissa.

Tervon mukaan massamurhaajilta varhaisissa ihmissuhteissa kehittyvän myötätunnon ja empatian on täytynyt kuihtua tai sitten sitä ei ole koskaan ollutkaan.

– Kun ihminen joutuu liian lujille liian yksin, hänen on selviytyäkseen torjuttava tunteensa, koska ne voivat olla liian kauheita kohdattavaksi. Silloin myös myötätunnon, rakkauden ja ystävyyden kokemisen sisäiset sillat tuhoutuvat ja ihminen pystyy toimimaan konemaisesti. LM-HäSa

Menot