fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

St1:n Mika Anttonen: Biopolttoaineilla ei torjuta ilmaston lämpenemistä – "Pitäisi rohkeasti nostaa käsi ylös"

Mika Anttonen kehottaa miettimään, mikä oikeasti kannattaisi tehdä globaalien päästöjen vähentämiseksi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Mika Anttonen kehottaa miettimään, mikä oikeasti kannattaisi tehdä globaalien päästöjen vähentämiseksi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Biopolttoaineilla ei ratkaista hiilidioksidipäästöjä eikä ilmaston lämpenemistä. Tavoite 1,5 asteen lämpenemisestä ei ole realistinen.

Näin sanoo St1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen, 53, joka on tunnettu bioenergian puolestapuhujana ja jonka yritys valmistaa paljon biopolttoaineita.

– Totta kai tavoite, että Suomesta tulisi hiilidioksidineutraali, on realistinen. Eri asia on, onko se järkevä tavoite, Anttonen toteaa.

 

Anttosen mielestä meillä on tehty ja tehdään vääriä ratkaisuja, kun on ollut kova paine saada päästöjä vähenemään. Hän puhuu nyt sähköautojen ja biopolttoaineiden eettisistä ongelmista ja rajoituksista.

– Nyt on kova paikka sanoa, että tämä onkin väärä juttu eikä tätä kannatakaan tehdä. Ja pitäisi katsoa, mitä oikeasti kannattaisi tehdä.

– Pitäisi rohkeasti nostaa käsi ylös ja sanoa: Tämä ei toimi ja pitää löytää jotakin parempaa.

Anttosen mukaan kestävistä raaka-aineista voidaan valmistaa maailmanlaajuisesti biopolttoaineita vain 20–30 miljoonaa tonnia. Öljytuotteita käytetään nyt viisi miljardia tonnia.

– 20–30 miljoonaa tonnia on niin pieni määrä, ettei sillä ole mitään vaikutusta ilmaston hiilidioksidipitoisuuteen.

 

 

Anttonen ottaa esimerkiksi sen, että biopolttoaineita tehtiin aluksi samoista raaka-aineista, joista ihmisille tehdään ruokaa. Sen jälkeen huomattiin, että tämä kilpailee ruuantuotannon kanssa ja kohta ihmisille ei ole ruokaa.

– Pystymme länsimaissa maksamaan maissi- tai viljaetanolista enemmän kuin kehitysmaiden ihmiset ruuasta. Ruoka päätyy siten meidän tankkiimme.

 

 

Anttosen mukaan on tarvittu 15 vuoden kehitys ja tiedon kasvu ennen kuin ongelmat on huomattu.

– Loppu tulema on se, että meille on jäänyt jäljellä hyvin vähän raaka-aineita, joiden hyödyntäminen biopolttoaineiden tuotantoon on mahdollista.

Anttonen uskoo, että hiilidioksidipäästöissä avainkysymys on kehittyvien maiden ihmisten elintason nousu. Maapallon asukaista 5,6 miljardia elää alle kahdeksalla dollarilla per päivä.

– Miten näiden ihmisten elintasoa voidaan nostaa ilman, että hiilidioksidipäästöt kasvavat?

Anttonen muistuttaa, ettei näiden ihmisten elintason nousuhalua voida millään poliittisilla päätöksillä hillitä.

– He haluavat ensimmäisen lämpimän ateria, he haluavat vaatetta ja he haluavat asumista. Ja heillä on oikeus siihen.

 

 

Mitä Suomen ja suomalaisten pitäisi tehdä? Anttosen mielestä suomalaisten rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja torjunnassa on kehittää osaamista, joka on skaalautuvaa.

– Suomalaisten on kehitettävä energiaratkaisuja, joita voidaan ottaa käyttöön kehittyvissä maissa.

Anttonen mainitsee esimerkkinä Lappeenrannan teknisen yliopiston power-to-x -teknologian, jolla valmistetaan synteettistä bensiiniä ilmasta, vedestä ja sähköstä.

 

 

HPK Liigan Powerplay-seminaarissa puhunut Mika Anttonen on miljardööri ja hänet on listattu maailman toiseksi varakkaimmaksi suomalaiseksi.

Anttonen tunnetaan urheilun merkittävänä tukijana ja urheiluvaikuttajana. Hän hävisi Jääkiekkoliiton puheenjohtajavaalin yhdellä äänellä Kalervo Kummolalle. Anttonen osti Vierumäen urheiluopiston, jotta se säilyisi urheiluopistona.

Anttonen kertoo ajaneensa Hämeenlinnaan kahdeksan tai yhdeksän vuotta vanhalla Audi A4 -bioetanoliautollaan.

– Siihen tankataan RE85 -polttoainetta, joka 85-prosenttisesti meidän jätteistä valmistamaa etanolia ja 15-prosenttisesti fossiilista polttoainetta. HÄSA

Lue myös: Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – Energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos

 

Kuka?

Mika Anttonen aloitti jo opiskellessaan öljyn trading-kaupan Nesteellä.

Hän harjoitti 1990-luvulla öljykauppaa oman yhtiönsä nimissä.

Anttonen osti enemmistön St1-yhtiöstä vuonna 2000.

Kaupparekisterin mukaan Anttosen sijoitusyhtiö Keele omistaa 77,2 prosenttia St1 Nordicin osakkeista.

Yhtiöstä kasvoi yksi Pohjoismaiden suurimmista polttoaineen jakeluyhtiöistä ja merkittävä polttoaineiden jalostaja.

Hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu noin 2 miljardia euroa.

St1 tunnetaan investoinneista uusiutuvaan energiaan.

Anttonen on viime aikoina arvostellut ankarasti tapoja, joilla hiilidioksidipäästöjä on pyritty vähentämään.

Pariisin ilmastokokouksen tavoitteita päästöjen vähentämisestä hän pitää epärealistisina.

Menot