Kanta-Häme

Mikä Elviksessä puri, Marko Lämsä? - Katso lanteenvatkausvideo!

Tangokuningas Marko Lämsä tuo kymmenvuotisjuhlakiertueensa Hämeenlinnaan. Ilta on omistettu Elvikselle. Milloin kiinnostuit Elviksen musiikista, Marko Lämsä?
– Se oli millenniumin aikaan, kun silloisen tyttöystäväni isä oli ankara. Hän ei päästänyt minua yökylään, joten menin ikkunan kautta. Kerran tällaisella reissulla, tyttöystävä antoi minulle Elvis nro 1 -levyn ja pyysi kuuntelemaan. Hän oli ympyröinyt kannesta parhaimmat kappaleet, joista yksi oli It’s now or never. Kun löin levyn autoradioon, ei ollut enää paluuta. Siitä lähtien Elvis on ollut tavalla tai toisella jokaisella keikallani.

Mikä Elviksessä puri?
– Hienot sävellykset ja eläimellinen energia. Myös alkukantaisuus on Elviksessä vahvana.
– Olen analoginen mies digitaalisessa ajassa. Olisin halunnut syntyä 1960-luvulla. Toinen idolini on Olavi Virta. 

Oletko esiintyessäsi kuin Elvis?
– En ole lähtenyt matkimaan häntä, vaan menen musiikin ehdoilla. Toki meillä on Elviksen kanssa samanlainen soundi. Se palvelee myös yleisöä, sillä moni haluaa Elviksen kuulostavan Elvikseltä. Olen kyllä hyvä imitoimaan, mutta keikoilla en halua imitoida vaan laulaa. 

Vatkaatko lantiota samalla tavalla kuin Elvis?
– Ihmiset pyytävät heiluttamaan lantiota, niin kyllä sitä sitten pitää vatkata. Olen vienyt vatkauksen uudelle tasolle. 

Ketä osaat imitoida hyvin?
– Topi Sorsakoskea ja Kirkaa. Se on syntymälahja. 

Miten sinusta tuli laulaja?
– Lapsena soitin kitaraa ja trumpettia. Koulussa minua pyydettiin usein laulamaan, mutta olin liian ujo. Lauluinnostus lähti karaokesta. Kävimme työkaverini kanssa laulamassa joka ilta. Silloin piti maksaa vielä viisi markkaa yhden biisin laulamisesta. Yleisön reaktio oli huikeaa. Parhaimmillaan piti laulaa encoreja. Olen aina halunnut esiintyjänä säväyttää. Liike tuli esiintymisiin jo karaokeaikana. Ensimmäisen kerran hain tangokilpailuun 2000. Silloin sain palautteen, ettei minusta tule koskaan laulajaa. Siitä sisuunnuin ja olin kilpailussa mukana yhteensä kuusi kertaa. Kuninkaaksi minut valittiin vuonna 2006.

Kuinka hyvin sinut tunnetaan tangokuninkaallisena?
– Pari vuotta voiton jälkeen biisejäni soitettiin paljon ja olin tunnettu. Suuri yleisö ei ole kuitenkaan koskaan löytänyt minua kunnolla. Minulle on sanottu, että olen aliarvostettu laulaja, vaikka olen tehnyt monia juttuja jo tosi kauan. Huvittavaa on se, että mietin taannoin, pitäisikö osallistua brittien X Factoriin, jotta minut opittaisiin tuntemaan. Saara Aalto ehti ensin. 

Onko tangokilpailu kokenut inflaation?
– Se on jäänyt nykyiskelmän ja muiden ilmiöiden jalkoihin. Myös kohderyhmä ikääntyy samalla kun tanssipaikat ovat vähentyneet. 

Millä tangokuningas vuosimallia 2006 elää vuonna 2016?
– Teen omia spektaakkelejani, teemme kolmen kuninkaan laivaristeilyjä, lisäksi teen lavatanssikeikkoja. Esimerkiksi järjestän tiistaitansseja Viihdepalatsissa. Olen mukana myös Abba-musikaalissa. Opiskelin myös personal traineriksi. Minulla oli pari vuotta sitten burnout lähellä. Lisäksi join ihan liian paljon. Tein radikaalin elämänmuutoksen. Rupesin taas urheilemaan ja panin korkin kiinni. Nyt voin hyvin, ja elämässä on taas värejä. HÄSA

 

Marko Lämsä: It’s Now or Never, King Meets the King -konsertti Vanaja-salissa lauantaina 15.10. kello 19.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic