Kanta-Häme

Nuoret muuttajat ovat Hämeenlinnalle elintärkeitä - OP:n toimitusjohtaja Helin haluaa kaupunkiin lisää tapahtumia ja hyvää arkea

Etelä-Hämeen Osuuspankin taloon Reskalle valmistuu ensi vuoden alussa uudenlainen yritysten toimitila Parkki. Kakkoskorttelin tuhansien kerrosneliömetrien uudisrakentaminen on toimitusjohtaja Mika Helinin mukaan ajankohtaista ensi vuosikymmenen loppupuolella. Kuva: Esko Tuovinen
Etelä-Hämeen Osuuspankin taloon Reskalle valmistuu ensi vuoden alussa uudenlainen yritysten toimitila Parkki. Toimitusjohtaja Mika Helin pitää hanketta erittäin tärkeänä kaupunkikeskustan ja myös pankin yhteiskuntavastuun kannalta. Kuva: Esko Tuovinen

Tilastokeskuksen maanantaina esittämät, kritisoidutkin madonluvut Kanta-Hämeen tulevasta väestökehityksestä puhuttavat yhä – suorastaan puistattavat.

– On se aika rujo kehitys. Tuo on näkymä, jos emme tee mitään, sanoo Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin.

Hämeenlinnan asukasluku pienenisi kahdessa vuosikymmenessä noin neljällä tuhannella, eli viimeaikainen muuttovoiton käänne olisi ohimenevä.

– Pahinta on, että voimallisimmin vähenisi lasten ja nuorten työikäisten määrä, Helin sanoo.

– Siksi kaikki kehittämistoimet täällä pitäisi tehdä nuorten aikuisten vinkkelistä. Kyllä meidän ikäiset viihtyvät siellä missä nuoretkin, mutta välttämättä se ei toimi toisinpäin.

Huomio kohdistettava opintonsa suorittaneisiin

Viime vuosina Helin on ottanut yritysjohtajana aktiivista roolia keskustelussa Hämeenlinnan tulevaisuudesta. Hän on korostanut nuorten ikäluokkien ratkaisevuutta ”kasvukäytävän alisuorittajan” kehityksessä.

Helinillä on näköalapaikka seudun kehitykseen myös kauppakamarin hallituksesta ja kaupungin aloittaman ekosysteemityön ohjausryhmän jäsenenä.

– Ei niinkään pidä olla huolissaan siitä, että moni lähtee isompiin kaupunkeihin opiskelevaan. Tärkeämpää on houkutella asukkaiksi heitä, jotka ovat opiskelunsa tehneet.

Ikäryhmittäin lähtömuutto Hämeenlinnasta on paljon isompi kuin tulomuutto aina 39-vuotiaisiin asti (vuoden 2017 tilastojen mukaan). Vasta 40–44-vuotiaissa tulomuuttajia on lähtijöitä enemmän.

Haastattelututkimus selvittää muuttajien motiivit

Tänä syksynä on kaupungilla työn alla 20–40-vuotiaista haastattelututkimus, jolta on lupa odottaa kiinnostavia ja hyödyllisiäkin tuloksia. Siinä kysytään täältä lähteneiden ja tänne tulleiden nuorien perusteluja muutoilleen.

Koko ekosysteemityön ytimeksi Helin nimeää sen, että kaupunkia rakennettaisiin nuorten näkökulmasta.

– Kaupungilta odotetaan koko ajan enemmän kaupunkia. Ei riitä, että rakennetaan jokin kerrostalo, vaan on mietittävä yhteisöä, elämän rinkiä, jossa voi elää helppoa arkea. Kaiken on oltava kävelyetäisyydellä.

Hän puhuu vuolaasti ”uudesta, dynaamisemmasta kaupungista, jossa on elämää”. Sen kehittymiselle on helppo mittari: kääntyykö 25–40-vuotiaiden muuttotappio muuttovoitoksi?

Joka kuukaudelle tarvitaan iso tapahtuma

Mutta mitä on se ”elämä”, jolla nuoria muuttajia koukutetaan?

– Se on esimerkiksi suvaitsevaisuutta, nuoriin vetoavaa kulttuuria. Olen viehättynyt ajatuksesta, että niissä kaupungeissa, joissa on elävää musiikkia ja sykkivä kahvilakulttuuri, on nuoren ihmisen hyvä olla.

Helin kaipaa joka kuukaudelle riittävän isoa tapahtumaa.

– Kun Hamkin opiskelija tulee kaupunkiin syksyllä, ei hän tiedä mitä kaikkea hienoa täällä on kesällä tapahtunut. Ja sitten iskee hiljainen talvi…

– Kaupungin pitää mahdollistaa pienten tapahtumien syntyminen. Vaikka ovat Kantolan konsertitkin huikea juttu, osa paikallisten ihmisten itsetunnon rakentamista.

Kaupunginhallitus on päättänyt ehdottaa maanantaina 7. lokakuuta kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Keskustavisio 2035:n. Toimitusjohtaja Helinin mielestä visio antaa hyvää suuntaa Hämeenlinnan kehittämiselle.

Keskustavisio näyttää kaupungin kehitykselle suunnan

Tuore Hämeenlinnan Keskustavisio 2035 on Helinille mieleen. Kaupunki kuvaa sitä keskustan strategiseksi suunnitelmaksi, joka luo yhteisen suunnan kehittämistyölle ja näkymän keskustan tulevaisuudesta.

Kaupunginvaltuusto päättää ensi maanantaina hyväksyykö se vision vai ei.

– Visiossa on loistavalla tavalla hoksattu kaupungin kehittämisen eri vyöhykkeet ja alueen menestyksen ottaminen omiin käsiin. Omakin ajatteluni kulkee niin, ettei Hämeenlinnassa riitä tämän nykyisen hyvän pitäminen. Jos emme tee mitään, kuihdumme.

Ilman kasvua ei Helinin mukaan synny kehitystä, joka turvaa hyvinvoinnin. Hän hehkuttaa erityisesti kaupungin ”nykyisten rytörantojen” ottamisesta palvelujen, vapaa-ajan ja kulttuurin käyttöön.

– Visiossa on ehdotettu monta ihan konkreettista hyvää hanketta. Toivottavasti mahdollisimman moni niistä toteutuu.

Keskustavisio sanoo toriparkista muun muassa näin: ”Keskustan pysäköintiratkaisun kulmakivenä keskitetty P-tori mahdollistaa torin ympäristön kiinteistöjen kehittämisen ja keskustan paremman saavutettavuuden henkilöautolla.”

– Tarvitsemme sellaisen pysäköintiratkaisun, joka tukee kaupungin elinvoimaa ja palvelukykyä, Helin muotoilee.

Pankki lähtee tukemaan uutta joulutapahtumaa

Viidenkymmenentuhannen asiakkaansa omistama Etelä-Hämeen Osuuspankki on rahoittanut Asemanrannan markkinointia sadallatuhannella eurolla, tukenut Hamkia, Riihimäen robotiikkasatsausta ja Sibelius-fantasiaa. Hiljattain se on päättänyt tukea ensimmäistä Tulen ja jään joulu -tapahtumaa.

– Olemme mukana semmoisissa jutuissa, joissa katsomme olevan alueen elinvoimaa lisäävää arvoa.

Helin myöntää, että jos sponsoroinnit lisäävät alueen hyvinvointia, voi oma yrityskin paremmin. Kun väkimäärä kasvaa ja asuntoja ostetaan, pankin bisnes kasvaa.

– Ilman muuta paikallisten yritysten pitää olla mukana. Tässä haluan muitakin yrityksiä haastaa. On vakava paikka, jos kehitys seisahtuu.HÄSA