Kanta-Häme

Mikä ihmeen IoT-liittymä?

Lukija ihmetteli Hämeen Sanomien tekstiviestipalstalla (HäSa 30.11.) edellispäiväisen lehden ilmoitusta Ainacomin lanseeraamista IoT-liittymistä. IoT on lyhenne sanoista Internet of Things eli suomeksi esineiden internet.

Mistä IoT-liittymissä on kyse, Ainacomin toimitusjohtaja Tomi Saario?

– IoT-liittymiä käytetään yleensä koneiden väliseen tiedonsiirtoon. Niitä käytetään vaikka vartiointi- tai hälytyslaitteissa sekä koneiden ohjaamiseen tai niistä tiedon keräämiseen. Terveydenhuollon puolella esimerkiksi vanhusten hälytysrannekkeissa voi olla IoT-liittymä.

– Kyse ei ole normaalista liittymästä, jolla puhutaan tai tekstaillaan, vaan toisessa päässä on kone tai laite.

Kotona olevat laitteet käyttävät kodin lähiverkkoyhteyttä. Miten tämä eroaa niistä?

– Sovelluksia on monenlaisia, koska IoT on voimakkaasti kehittyvä alue. Nykyisin puhutaan jo siitä, että laitteet tilaisivat itse ruokaa jääkaappiin, kun huomaavat maidon puuttuvan.

– Laitteet voivat toimia hyvin lähiverkon kautta, jos sellainen on. IoT-liittymistä puhutaan laitteissa, jotka ovat paikoissa, joissa ei kiinteitä yhteyksiä ole tai laitteet liikkuvat. Esimerkiksi vaikka konttien seurantajärjestelmät eivät voi toimia lähiverkon varassa.

– Tähtäimessämme on, että myymme näitä yrityksille.

Onko ict-liittymiä tarjoavia yrityksiä paljon?

– Kaikki isot operaattorit tarjoavat niitä. Meillä on luotu selkeä hinnoittelumalli sille, miten monta megaa tiedonsiirtoa liittymä sisältää ja mitä se maksaa. Eniten gigoja tarvitsevat vaikka livekuvaa lähettävät valvontakamerat. Sen sijaan vaikka palohälytin, joka ilmoittaa olevansa kerran päivässä hengissä, ei kuluta juuri mitään. Puhutaan joistakin kilotavuista kuukaudessa.

Kyse on siis laitteeseen hankittavasta internet-liittymästä?

– Sitä se pitkälti on. Nykyään kalliimpiin pyöriin upotetaan oma liittymä, ja autoissa on nykyään liittymiä, joilla seurataan huoltovälejä. Taivas vain on rajana.

Kuinka suuriksi Ainacomissa arvioidaan IoT-liittymien markkinat tällä hetkellä?

– Se on hyvä kysymys, koska markkinoista on hurjia arvioita. Puhutaan, että IoT-liittymiä tulisi olemaan moninkertaisesti ihmisille myytäviin liittymiin nähden.

– Tämä on vielä vähän villiä aluetta. Kymmenen vuoden päästä voimme hämmästellä, mihin kaikkeen liittymiä tulikaan laitettua. HäSa

Hämeen Sanomat oy ja Ainacom oy kuuluvat Aina Group -konserniin.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic