Kanta-Häme

Mikä ihmeen Oma Häme?

Riihimäki

– Kukaan ei tiedä, mikä Oma Häme on. Näistä yleisöilloista tiedottaminenkin on ollut onnetonta. Ei mikään ihme, ettei täällä ole kuin kourallinen väkeä, käynnisti Ulla Korpinen yleisökeskustelun Oma Hämeen keskustelu- ja kuulemistilaisuudessa.

Maakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta valmistelevan Oma Hämeen kuntakierros on edennyt loppusuoralle.

Riihimäellä kolmisenkymmentä aktiivista kaupunkilaista nosti esiin huonon tiedottamisen ja lääkäriin pääsystä kannettu huoli jäi taka-alalle.

Tiedon puute saattoi olla syynä, että Kanta-Hämeen 170 000 asukkaasta vain noin 700 vastasi sote-uudistuksesta keväällä tehtyyn nettikyselyyn.

Kyselyyn vastasi riihimäkeläisistä 79, hausjärveläisistä 31 ja loppilaisista 130.

– Oma Hämeen tiedotus kuuluu jokaiselle kunnalle ja siinä on todella suuria eroja. Lopen yleisöiltaan saapui ennätykselliset 55 ihmistä, mutta kunnalla olikin isot ilmoitukset, totesi Oma Hämeen osallistamistyöryhmän puheenjohtaja ja Lopen kunnanjohtaja Karoliina Frank.

Lopella yleisöilta venyi keskiviikkona, koska kuntalaiset ovat tyytymättömiä menetettyään oman terveyskeskuksen. Samoin kävi aiemmin Hausjärvellä.

Riihimäellä pitkät lääkärijonot huolestuttivat, mutta enemmän kaivattiin sujuvuutta erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä kulkevaan tiedonvälitykseen ja potilaan hoitopolkuun.

Pekka Karjalainen, Riihimäki:

Toivottavasti sote-uudistus tuo varsinkin matalan kynnyksen sosiaalipalveluihin parempaa saavutettavuutta. Samalla tavalla tarvitaan nykyistä paremmat mahdollisuudet päästä lääkäriin ja saada terveyspalveluja.

Elämän hallintaan pitää saada apua ennen kuin ongelmat ehtivät kasvaa kauhean vakaviksi. Täytyy todeta, että vaikka olen liikaakin netissä, kuulin vasta tänään ensimmäisen kerran Oma Hämeestä. Tämän illan tietopaketin jälkeen voi hakea tietoa netistä enemmänkin. 

Marjatta Mänty, Riihimäki:

Vammaisneuvoston puheenjohtajana olen luonnollisesta saanut tietoa Oma Hämeestä, johon meitä kuullaan vielä erikseenkin. Toivottavasti kuulemisesta tehdään jatkuvaa toimintaa. Uudistuksen toteuduttua ikäihmisten hoito ja siihen liittyvät palvelut toivottavasti saadaan järjestettyä nykyistä paremmin.  Asumispalveluista on myös tärkeää tiedottaa riittävän hyvin, että saadaan hälvennettyä pelot ja ennakkoluulot.
 

Maija Sumi, Riihimäki:
Kuulin Oma Hämeestä nyt ensi kertaa, vaikka olen jatkuvasti tietokoneen ääressä ja palvellut kuntien tietotekniikkaa 32 vuotta. Tiedotus on todella ontuvaa. Sote-uudistuksen odotan tuovan todella merkittävää parannusta terveyspalveluihin. Hoitoprosessit on saatava suoraviivaisiksi ja selkeiksi asiakkaille.

On päästävä eroon tilanteesta, että potilaalle tehdään samat kokeet ensin terveyskeskuksessa, sitten aluesairaalassa, keskussairaalassa ja vielä yliopistollisessa sairaalassa. Lisäksi potilastiedot on saatava yhteiseen järjestelmään.