Kanta-Häme

Mika Jokela on kokannut pressoille ja Rollareille

 

Uunituore kirja avaa ikkunan Vanajanlinnan vauhdikkaan keittiömestarin ruokamaailmaan. 
 
Mika Jokela tarttui ammattilaisena kauhaan kotikaupungissaan Raumalla, mutta vilkasliikkeisen miehen tie jatkui nopeasti Uuteenkaupunkiin, Turkuun ja Helsinkiin. Ensimmäinen keittiömestarin pesti aukesi jo 24-vuotiaana porilaisessa hotellissa.
 
– Laman aikana suomalainen ravintolakulttuuri ei tuntunut tarjoavan oikein mitään, joten lähdin vuonna 1992 Tukholmaan, Jokela muistelee.
 
– Olen ollut Ruotsissa kolme kertaa, kolunnut Michelin-mestoja ja lopulta työskentelin 5 vuotta keittiömestarina Suomen suurlähetystössä 1999-2004. Siellä tehtiin hienoja juttuja ja kaikki presidentit tulivat tutuksi. Kun Tarja Halonen kävi viimeksi Vanajanlinnassa, hän toi minulle tuliaiseksi keittokirjoja maailmalta ja komean Lapin leuku -puukon, jossa oli Suomen vaakuna.
 
Jokela on Vanajanlinnan chef de cuisine. Termi tarkoittaa keittiömestaria, joka vastaa kaikesta keittiöön liittyvistä asioista ruokalistan laatimisesta henkilökunnan palkkaukseen ja lautasille päätyviin annoksiin.
 
– Tulin tänne ekaa kertaa keikalle vuonna 2004 Räikkösen Kimin häihin ja sen jälkeen hoidin toisen isomman jutun, jolloin vieraana oli 447 Rotisseur-järjestön jäsentä. Siinä oli sen verran näyttöä, että pääsin tänne hommiin, Jokela sanoo.
 
– Yleensä keittiömestarit kiertelevät jatkuvasti, mutta tässä työpaikassa minua ovat kiehtoneet sen tarjoamat haasteet ja tapahtumien kirjo. Yhtenä päivänä hoidellaan Elle Awards Helsingissä, toisena rallitapahtuma Rovaniemellä ja kolmannelle voi osua 10 hengen huippudinneri jonkun yksityishenkilön kodissa.
 
Puhtaita makuja
Hiljattain ilmestynyt kirja peilaa paljon Vanajanlinnan keittiötä, mutta mukana on myös annos Top Chef -kilpailusta, saaristolaisherkkuja länsirannikolta ja muistoja Grand Hotel Tukholmasta.
 
– Monia hetkiä on jäänyt ikuisesti mieleen, kuten Rolling Stonesien vierailu, Jokela kertoo.
 
– Keith Richards istuutui kyllä ruokapöytään, mutta hän ei syönyt oikein mitään kiinteätä. Charlie Watts veti kalaa ja Ronnie Woodille tehtiin helkutinmoinen t-luupihvi. Mick Jagger halusi vain syödä salaattia, joka toimitettiin hotellihuoneeseen.
 
Jokela ruokafilosofia pohjautuu pitkälle laadukkaisiin raaka-aineisiin ja skandinaaviseen keittiöön.
 
– Skandinaavinen keittiö nojaa puhtaisiin makuihin ja tavallaan perusruokaan, johon on tehty taidolla näyttävyyttä ja jujua. On turha lähteä kikkailemaan sellaisilla jutuilla, joita ei syvällisesti tunne. Olen ollut Italiassa 14 kertaa ja ammentanut paljon sikäläisen ruuan yksinkertaisesta makumaailmasta. Ranskassa taas tehdään maailman parhaat kastikkeet.
 
– Asiakas ei välttämättä edes hoksaa lautaseltaan kaikkia asioita, joita chef on päässään miettinyt. Mutta siitä tietää, että keittiö on ollut parhaimmillaan, kun pöytäseurue innostuu keskustelemaan ruuasta.
 
Vanajanlinnan Chef Mika Jokela -teosta on Hämeenlinnassa myynnissä Kirja & Ideassa.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic