fbpx
Kanta-Häme

Mikä Kalpalinnassa mättää, kun lumitykit eivät laula?

Kalpalinnan lumitykit ovat olleet pari viikkoa rikki, jonka vuoksi hissit eivät ole käytössä kuin yhdessä rinteessä. Kuva: Juhani Karvonen

Pumppuvika on haitannut Kalpalinnan rinteiden lumettamista. Lumetusjärjestelmän toimimattomuuteen etsittiin syitä kolme päivää.

– Meillä oli kaikki valmiina jo pari viikkoa sitten, mutta lunta ei vain syntynyt. Täällä kävi sähkömiestä, lumettajaa ja montaa muutakin asiantuntijaa, mutta vikaa ei vain löytynyt, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Kalpala.

Lopulta vika paljastui kaivossa olevasta pumpusta.

– Pumpun ja vesiputken välinen liitin oli hajonnut. Pumppu oli sinänsä ehjä, mutta liittimen korjaaminen viitisen metriä syvässä kaivossa olevaan pumppuun ei ollut aivan yksinkertainen juttu.

Kalpalan mukaan täysitehoiseen lumetukseen päästäneen loppuviikosta.

– Kaikki tietysti riippuu säästä, mutta ainakin ennusteiden mukaan pakkasta riittää tykkilumen tekoon. Lumetuksen viivästyminen harmittaa, koska säiden puolesta hyviä lumetuskelejä meni nyt hukkaan.

Turistirinne on ollut auki jo useita viikkoja, mutta muihin rinteisiin lunta ei ole saatu.

Tykkilumen teko aloitetaan yleensä, kun lämpötila on laskenut miinus viiteen asteeseen.

– Tämä vuosi on viime vuoteen verrattuna erinomainen luonnonlumen puolesta. Viime vuonna maa oli vihreänä vielä joulukuussa, mutta nyt lunta satoi loppuvuodesta ja lisää on luvassa.

– Lumetamme seuraavaksi pohjoispuolen Hugon ja Kilparinteen sekä pari yhdysrinnettä, minkä jälkeen tykit siirretään etelänpuoleisille rinteille. Jos kaikki onnistuu, kuten on suunniteltu, keskuksen rinteet ovat kunnossa viimeistään ensi viikolla.

Kalpalan mukaan luonnonlumi on erittäin tervetullutta.

– Ylipäätään taivas on paras lumitykki ja hissilatujen lumetus on erittäin työlästä.

 

Eteläpuolen rinteellä pulkkailu on edelleen sallittu, kun rinne on laskettelijoilta suljettu.

– Turvallisuussäntöjen mukaan samalla alueella ei saa pulkkailla ja lasketella. Vaikka toiveita pulkkailulle ilmeisesti olisi esimerkiksi viikonloppuisin päiväsaikaan, emme voi sääntöjen takia sitä oikein sallia.

Menot