fbpx
Kanta-Häme

Onhan sinulla jokin henkilötodistus äänestämistä varten? Väliaikaisen henkilökortin saa ilmaiseksi

Kuva: ERIIKA AHOPELTO / Lännen Media

Äänestäjä on velvollinen esittämään vaalivirkailijalle selvityksen henkilöllisyydestään.

Vaihtoehtoja on monia, muun muassa voimassa oleva poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti, mobiiliajokortti tai kuvallinen Kela-kortti.

Asiakirjasta on selvittävä täydellinen nimi, henkilötunnus ja valokuva. Äänestäjän henkilöllisyyden voi todeta myös ulkomaisesta voimassa olevasta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, joka sisältää edellä mainitut tiedot.

 

Äänestyspaikalla vaalivirkailija arvioi aina tapauskohtaisesti, mikä selvitys on riittävä.

Esimerkiksi pahvinen ajokortti kelpaa henkilöllisyyden selvittämiseen sillä edellytyksellä, että vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän pahvisen ajokortin kuvasta ja muutonkin pitää selvitystä riittävänä.

Muutkin asiakirjat, esimerkiksi hiljattain vanhentunut passi, saattavat kelvata henkilöllisyyden selvittämiseen. Jos vaalivirkailija ei pysty tunnistamaan henkilöä asiakirjan kuvasta, se ei kelpaa selvitykseksi.

 

Miten toimin, jos henkilöllisyyttä osoittavaa ja voimassa olevaa asiakirjaa ei ole?

– Poliisilaitokselta voi saada maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Sitä haettaessa tarvitaan kaksi passikuvaa, jotka ovat enintään kuusi kuukautta vanhoja.

– Väliaikaisen henkilökortin voi noutaa aukioloaikojen puitteissa miltä tahansa poliisiasemalta, joka tarjoaa lupapalveluita, ja sen saa välittömästi asioinnin yhteydessä mukaansa. Kortin hankkimista varten ei tarvitse varata aikaa etukäteen. Jos äänioikeutetulla on vanha passi tai henkilökortti, niin se on hyvä ottaa mukaan haettaessa väliaikaista korttia.

 

Lähde: Vaalit.fi

 

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden yhteinen Vaalilehti julkaistiin torstaina 11.4. Lue näköislehti täällä: https://www.hameensanomat.fi/nakoislehti/

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 14. huhtikuuta, Lisätietoa vaaleista, äänestämisestä ja äänestyspaikoista saat täältä: Vaalit.fi

Menot