Kanta-Häme

Mikä maatalousyrittäjien mieltä painaa?

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) järjestää maksutonta pari- ja suhdeneuvontaa maatalousyrittäjille nettivastaanotolla ja puhelimessa.

Mistä on kyse, Väestöliiton psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Milja Ilkka?

– Tällä hetkellä perheet ja parit ovat kovilla. Maatalousyrittäjät tekevät pitkää päivää ja ovat sidoksissa töihin. Pikkupaikkakunnilla voidaan olla aika kaukana palveluista, siksi Väestöliitto ja MTK käynnistivät keväällä tällaisen kokeilun.

– Puhelinkontakti on monelle matalampi kynnys terapiaan kuin hakeutua paikkakunnan vastaanotolle, jossa voi olla tuttuja töissä. Ihminen voi pelätä leimautumista joksikin.

Millaisia huolia maatalousyrittäjillä on?

– Toimeentulohuolia, kuten missä tahansa muussakin työssä. Varmasti tukien leikkaamiset vaikuttavat asiaan. Mieltä voi painaa myös kokemus, että omaa työtä ei arvosteta tai sillä ei ole merkitystä.

– Mieltä voi painaa myös, jos ei ehdi viettää aikaa perheensä kanssa ja olla läsnä, kun työ vie kaikki energiat. Kaikki vaatii tietynlaista jaksamista. TV:n katselun voi vielä jakaa parin tai perheen kanssa, mutta älypuhelinaikaa ei. Siitä voi seurata arvottomuuden tunnetta.

Millainen kysyntä puhelinterapialle on?

– Tasainen. tarvetta on ollut, mutta ei ruuhkaksi asti.

Mikä on tärkeintä terapian onnistumisen kannalta?

– Ehkä merkityksellisin seikka asiakkaan kannalta on, että hän kokee tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi.

Kokeilu loppuu lokakuussa. Mitä sen jälkeen tapahtuu?

– Maksuton kokeilu mahdollisti viiden 45 minuutin mittaisen vastaanoton. Siitä, miten kokeilu jatkuu, ei ole vielä varmuutta. Yksi vaihtoehto on jatkaa Väestöliiton asiakkaana. HäSa