Kanta-Häme

Mikä on etanaroskakori ja miksi Hämeenlinnassa sellaisia ei ole?

Lehtokotiloiden lisäksi etanaroskakoriin päätyy usein myös espanjansiruetanoita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lehtokotiloiden lisäksi etanaroskakoriin päätyy usein myös espanjansiruetanoita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Riihimäellä on jo viisi vuotta torjuttu sekä lehtokotiloita että hurjasti levinnyttä espanjansiruetanaa. Kaupunki on pystyttänyt puistoihin 12 etanaroskakoria, joihin asukkaat ovat voineet pudottaa poimimansa ja tappamansa etanat.

Riihimäen kaupungin puistotyöntekijä Jouni Suni, miten etanaroskakori toimii?

– Meillä on olemassa erikseen merkityt roskakorit, joiden kyljessä on vielä ohje, kuinka tulee toimia. Kun etanoita laitetaan roskakoriin, olisi ne hyvä laittaa sinne suljetussa astiassa, esimerkiksi maitotölkissä tai tiiviissä muovipussissa.

– Jos etanat haluaa tappaa ennen astiaan laittamista, tulee ne uittaa suolavedessä tai kuumassa vedessä. Pääasia on, että etanat saadaan kerättyä astiaan, jotta kaupunki voi huolehtia niiden hävittämisestä.

Miten roskakoreja ylläpidetään?

– Ellei roskakoreihin kohdistu ilkivaltaa, niin ne kestävät pitkäänkin. Ylläpitoon itsessään ei liity mitään erityisiä kustannuksia.

– Työkustannukset totta kai kuuluvat asiaan, kun etanoita käydään keräämässä. Suurimman työnhän tekevät kuitenkin kaupunkilaiset, kun he keräävät etanoita.

Kuinka paljon etanoita kertyy roskakoreihin?

– Viime vuonna etanoita oli vähemmän kuin aiempina vuosina johtuen lämpimästä ja kuivasta kesästä. Etanoiden määrä riippuu myös alueesta, jossa niitä kerätään.

– Parhaimmillaan kuitenkin viikossa astiaan voi kertyä kymmeniä kiloja etanoita. Tällä hetkellä ei ole vielä hirveästi ollut etanahavaintoja. Sateiden takia niitä kuitenkin varmaan alkaa pian liikkua enemmän.

Hämeenlinnan kaupungin puistotyönjohtaja Pekka Luotonen, miksi Hämeenlinnan kaupungilla ei ole etanaroskakoreja kuten Riihimäen kaupungilla?

– Hämeenlinnassa ei esiinny tätä espanjansiruetanaa samalla tavalla kuin Riihimäellä. Etanaroskakoreille ei oikeastaan missään vaiheessa ole tullut edes pyyntöjä.

– Lehtokotiloitahan ihmiset keräävät, mutta siitäkään huolimatta meille ei ole tullut yhtään vaatimusta pystyttää etanaroskakoreja kaupunkiin. Jos pyyntöjä tulee, niin totta kai asia menee harkintaan.

Hämeenlinnassako ei ole minkäänlaista etanaongelmaa?

– Yksittäisistä paikoista olen kuullut, mutta Riihimäen tasoista esiintymää täällä Hämeenlinnassa ei ole havaittu. HÄSA

 

Päivän lehti

3.7.2020

Uusimmat