Kanta-Häme

Mikä on myyjän vastuu asuntokaupassa?

Henkilö myi asuntonsa 2,5 vuotta sitten. Hän halusi säästyä myöhemmiltä ongelmilta ja osti asuntoon kuntotarkastuksen, jossa lueteltiin asunnon viat, myös kos- teusongelmat. Asunto meni kaupaksi, mutta nyt asunnossa on todettu homeongelma.

Kuluttajaoikeusneuvoja Martti Kokko, millä keinoilla asunnon myyjä voi turvata ostohetkellä selustansa, ettei jälkivaatimuksia tule?

– Myyjä ei voi vapautua kaikelta vastuulta, mutta joitakin keinoja vastuun rajoittamiseksi on.

– Myyjän vastuusta voi tietyltä osin sopia, ja nämä rajoitusehdot on kirjattava kauppakirjaan. Kirjaus kannattaa tehdä juridisen avustajan kanssa.

– Ostaja ei voi vedota virheenä sellaisiin asioihin, jotka ovat olleet selvillä jo kuntotarkastusta tehdessä ja joista ostaja on ollut tietoinen kaupanteon hetkellä. Kuntotarkastuksen merkitys on se, että ostaja tietää, mitä hän on ostamassa.

Onko vastaan tullut tilanteita, joissa kosteusongelmien annetaan pahentua ja yritetään lopulta saada ostaja remontin maksajaksi?

– Joitain yksittäistapauksia voi olla olemassa, mutta ilmiöstä ei voida puhua. Ostajan käsitykset myyjän virhevastuusta eivät aina ole realistisia. He kuvittelevat myyjän virhevastuun usein jopa todellista laajemmaksi.

– Mitä vanhempi talo on kyseessä, sitä paremmin ostajan on varauduttava vikoihin, joita tulee jo talon iänkin vuoksi.

Anna Ruohonen

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic