Kanta-Häme

Mikä on peltorobotti?

Hamkin opiskelijoiden rakentama peltorobotti ansaitsi Saksassa järjestetyssä peltorobottikilpailussa freestyle-osatehtävän voiton.

Kilpailu järjestettiin Berliinissä kesäkuussa osana DLG-Feldtage-kasvinviljelytapahtumaa.

Joukkueen opiskelijat olivat automaatio- ja konetekniikan englanninkielisistä koulutusohjelmista, Valkeakoskelta ja Riihimäeltä. Opiskelijat toteuttivat robotin osana opintojaan, ja sitä rakennettiin, kehitettiin ja testattiin lähes vuoden ajan.

Peltorobottijoukkuetta ohjannut Hamkin kehittäjä Markku Kippola, miten peltorobotti oikein toimii?

– Täsmäkastelussa robotti mittaa maan kosteuden tietyin välimatkoin. Jos maa on kuivaa, se kastelee kasvit. Robotti osaa liikkua itsenäisesti pellolla, joka ei kuitenkaan toimintaympäristönä ole kaikkein helpoin.

– Robotti osaa kiertää mahdolliset esteet. Se tunnistaa myös eri kasvit ja myös sen, että kasveja ei pellolla jossakin kohdassa ole.

Millä perusteilla voitto tuli?

– Freestyle-osion fokuksessa oli erityisesti kastelutekniikka. Painoarvo oli toteutuksen innovatiivisuudessa, haasteellisuudessa sekä toimivassa toteutuksessa.

– Meidän robottimme tutkii maaperää erityisellä kosteusanturilla, jonka toteutustavasta saimme kiitosta.

Miten matka rahoitettiin?

– Peltorobottijoukkue sai rahallista tukea Claasin ja Henry Fordin säätiöiltä. Hamk osallistui matkakulujen sekä robotin rakentamisen kustannuksiin.

Kuinka paljon vastaavia robotteja maatalouden käytössä on tällä hetkellä?

– Täysin autonomisia laitteita ei ole käsittääkseni vielä missään. Tämä on kuitenkin nouseva trendi, ja jonkin verran robottitekniikkaa käytetään jo esimerkiksi tuholaistorjunnassa Etelä-Euroopassa.

Miksi robottiprojekti on otettu osaksi koulutusohjelmaa ja opintoja?

– Hamkin opetus on muuttumassa entistä käytännönläheisemmäksi.

– Haluamme tähdätä yhä enemmän käytännön tekemiseen, jossa otetaan huomioon myös opiskelijan omat kiinnostuksenkohteet. (HäSa)

Menot