Kanta-Häme

Mikä on psykiatrinen hoitotahto?

Psyykkisesti sairailla on nykyään mahdollisuus vaikuttaa omaan hoitoonsa ilmaisemalla toiveet psykiatrisessa hoitotahdossa. Koska kyse on vielä varsin uudesta asiasta, pyrkii mielenterveysomaisten etujärjestö tekemään sitä nyt tutuksi Kanta-Hämeessä.

Kuinka uudesta asiasta on kyse, toiminnanjohtaja Minna Hotta Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry:stä?

– Lapin sairaanhoitopiiri otti psykiatrisen hoitotahdon käyttöönsä vuonna 2011, ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on todennäköisesti viides tai kuudes, jossa se on otettu käyttöön. Me kuulimme asiasta ensimmäisen kerran viime keväänä.

Mikä psykiatrisen hoitotahdon tarkoitus on?

– Siitä on apua paitsi sairastuneelle itselleen, myös hänen omaisilleen sekä hoitajille. Jos ihminen on sairastunut vaikkapa yhden kerran psykoosiin, sen jälkeen parempana hetkenään hän voi määritellä, miten haluaisi itseään kohdeltavan, jos tilanne taas heikkenee. Potilas voi myös määritellä, kenelle saa antaa tietoa. Hoitotahtoon voi määrittää, miten haluaisi itseään kohdeltavan esimerkiksi ahdistuneena – haluaako olla yksin vain haluaako, että joku on vieressä.

– Eräs lääkäri kertoi yllättyneensä, miten paljon potilaiden toiveet poikkesivat siitä, miten heitä oli hoidettu. Tästä on siis selvästi apua.

Kuinka sitova psykiatrinen hoitotahto on?

– Tämä ei ole lain määräämä paperi. Jos tulee pakkohoitotilanne, menee laki ohi hoitotahdosta. Pakkohoitotilanteessakin toki voidaan joitakin asioita hyödyntää hoitotahdosta.

Kuka psykiatrisen hoitotahdon voi tehdä – onko ikärajoja?

– Mitään ikärajoja ei ole, ja eri paikoissa niitä tehdään vähän eri tavoin, koska tarkkaa rakennetta ei ole. THL onkin toivonut yhdenmukaista käytäntöä.

Mikä on psykiatrisen hoitotahdon hyöty?

– Tämä on yksi tapa, jolla ihminen voi ottaa otetta elämästään – olla oman elämänsä herra sairaudesta huolimatta. Todennäköisesti psykiatrisen hoitotahdon tekeminen lisää kaikkien asianosaisten ymmärrystä. (HäSa)

Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry järjestää tiistaina 11.11 klo 17-19 tilaisuuden psykiatrisesta hoitotahdosta Kumppanuustalolla, huoneessa 101 (Kirjastokatu 1, Hml). Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua.