Kanta-Häme

Mikä porukka haluaa kuntaliitoksen ja Vanajanlaakson kaupungin, Pete Herranen?

Hattulan kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Pete Herranen (kok.) kertoo olevansa Vanajanlaakso-kirjoituksen takana.

Lähinnä nykyisistä ja entisistä kokoomuslaisista kuntapoliitikoista koostuva ryhmittymä kirjoitti eilen Hämeen Sanomien mielipidesivulla kannanoton Hämeenlinnan seudun kuntien kuntaliitoksen puolesta. He ehdottivat uutta Vanajanlaakson kaupunkia.

Kahdeksan allekirjoittajan joukossa oli neljä tälläkin hetkellä valtuutettuna toimivaa: ensimmäinen allekirjoittaja, Hattulan kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Pete Herranen (kok.), Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsen ja kokoomuksen valtuustoryhmänjohtaja Helena Lehkonen, kaupunkirakennelautakunnan 1. varapuheenjohtaja Seppo Kuvaja (kok.) ja kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.)

Muut allekirjoittajat olivat hattulalainen entinen kunnanvaltuutettu, nykyinen Hämeen kokoomuksen puheenjohtaja Miia Antin, vain pari vuotta Hämeenlinnan valtuutettuna tällä valtuustokaudella toiminut Ville Lintula (kok.) sekä yrittäjäpariskunta Karoliina Frank ja Tapio Vekka. Frank toimi takavuosina Lopen kunnanjohtajana ja Vekka vuosikausia Hämeenlinnan kuntapolitiikassa.

 

Miksi kirjoitus tehtiin, ensimmäinen allekirjoittaja, Hattulan kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Pete Herranen (kok.)?

– Tällä porukalla ajattelemme tästä samalla tavalla. Kaikki tulevaisuudessa näkyvät muutokset, johtavat vääjäämättä siihen, että väestö keskittyy muutamaan isoon kaupunkiin. Jotain radikaalia täytyy tehdä vetovoiman kasvattamiseksi.

Miten ryhmittymä syntyi?

– Tämä on minun ajatukseni. Kyselin toissa perjantaina HPK:n seminaarissa, onko samanmielisiä, eli kuka tarvitsee kuntarajoja. Laajempaakin samanmielisyyttä on, mutta kaikki eivät halua tulla esiin.

Jatkatteko toimintaa jotenkin kuntaliitoksen ajamiseksi?

– Varmaankin nyt katsomme kuinka keskustelu aiheesta kehittyy. Pyrkimys oli asettaa maali. Nyt pitäisi löytyä luottamushenkilöistä sellaista kykyä, että alettaisiin miettiä kuinka sinne päästään.

Kunnanhallitusten yhteiskokous lähti viime viikolla siitä, että kuntaliitoksia ei nyt viritellä. Kuinka realistista on ajaa liitosta?

– Prosessihan on pitkä. Euro on hyvä konsultti.

Pitäisikö kuntaliitoksen olla jopa ykkösteemana ensi kuntavaaleissa?

– Kyllä mielestäni saisi olla. Maailmanmenohan sen lopulta sanelee, esimerkiksi se kuinka soten kanssa edetään. Kun niitä jäljelle jääneitä palikoita aletaan järjestellä, voi kuntaliitos olla hyvinkin akuutti aihe.

 

Hämeen Sanomien kuntaliitoskyselyssä viime marraskuussa olit ainoa vastannut Hattulan valtuutettu, joka kannatti kuntaliitosta. Oletko ainoa?

– Kukaanhan ei kiistä, etteivätkö kirjoituksessamme esitetyt väitteet olisi totta. Uskaltaakohan tuota nyt sanoa, mutta tietynlaista nurkkakuntaisuutta täällä meillä on.

Kuntavaaleihin on reilu vuosi. Heitätkö nyt pyyhkeesi kehään kannattamalla kuntaliitosta?

– Voi olla niinkin, katsotaan nyt sitten. (Naurua.) En ole totta puhuen vielä päättänyt, lähdenkö ehdolle.HäSa

Lue myös: Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula hakevat yhteistä kilpailukykyä – Seutuyhteistyötä halutaan edistää vauhdikkaasti (18.1.2020)

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic