Kanta-Häme

Mikä tuo opaskoirat viikonloppuna Kaurialaan?

Tulevana viikonloppuna Kaurialan näkövammaisten toimintakeskuksessa järjestetään opaskoirien täydennyskoulutustilaisuus.

Opaskoirayhdistyksen Kanta-Hämeen yhteyshenkilö Teuvo Ylitalo, miksi tämänkaltaisia tilaisuuksia järjestetään?

– Koulutustilaisuuksissa tulee tarkastettua, miten yhteistyö sokean ja koiran välillä toimii. Esimerkiksi risteystilanteet saattavat välillä olla aika hankalia.

Muilta sokeilta saatava vertaistuki on hyvin tärkeää. Lisäksi on hyvä, että koulutuspaikkakunnat vaihtuvat, sillä siten opaskoirille saadaan koulutusta ympäri maata.

Kuka täydennyskoulutusta antaa ja mitä se pitää sisällään?

– Vapaaehtoiset kouluttajat eli peesarit kävelevät koiran ja sokean perässä ja antavat ohjeita, luvan katujen ylittämiseen, esteiden kiertämiseen sekä tarpeen mukaan korjausehdotuksia. Harjoittelu tapahtuu normaalin liikenteen seassa.

Peesari antaa ohjeet etupäässä isännälle, joka välittää ne edelleen koiralle esimerkiksi hipaisemalla sormella selkärangan ja niskan väliä.

Viikonloppuna on tarkoitus tehdä ihan tavallisia harjoituksia, joita opaskoira tarvitsee päivittäin työssään, ei mitään erityisiä sirkustemppuja.

Kuinka pitkään opaskoiran kouluttaminen vie?

– Jokainen koira on oma persoonansa. Yleensä koulutusjakso alkaa pennun sijoittamisella perheeseen noin vuoden ajaksi, jonka jälkeen koira käytetään eläinlääkärin tarkastuksessa. Tämän jälkeen alkaa varsinainen koulutus, joka yleisimmillään kestää puolisen vuotta.

Mukana koulutuksessa on kymmenkunta koiraa, labradorinnoutajia, saksanpaimenkoiria ja yksi sekarotuinenkin.

Edellyttääkö koulutustilaisuus muulta liikenteeltä toimenpiteitä?

– Työtään tekevää koiraa ei saisi häiritä silittämällä, juttelemalla tai päästä omaa koiraa tekemään tuttavuutta. Koirat ovat kuitenkin koiria, ja lajitoveri voi sada keskittymisen herpaantumaan.

Vastaantulevan ihmisen ei välttämättä tarvitse väistää suurieleisesti, vaan opaskoiran tulisi oppia väistämään itse vastaantulijoita. Kuitenkin esimerkiksi takaa tulevan pyöräilijän on hyvä soittaa kelloa jo hyvän matkan päästä. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic