Kanta-Häme

”Mikään ei oo mahrotonta!”

Koulukiusaaminen. Se ainut vakava asia, josta hulluista stunt-tempuistaan ja tv-ohjelmistaan tunnetut Duudsonit ovat koskaan puhuneet.

– Kiusaaminen on jotain aivan päinvastaista kuin mitä Duudsonit edustavat. Jos me olisimme koulussa kiusanneet toisiamme, ei Duudsoneita olisi koskaan tullut ja meidän unelmamme olisi jäänyt toteutumatta, nelikon hurjapää Jarppi Leppälä painottaa.

Duudsonien Meidän luokassa ei kiusata -kiertue vieraili tällä viikolla Urjalassa. Kirkonkylän koulun saliin olivat kokoontuneet kaikki peruskoululaiset kolmannesta luokasta ylöspäin. Duudsoneista paikalla oli Jarpin lisäksi HP Parviainen.

Duudsoneilla on kokemusta kiusaamisesta molemmista rooleista, sekä kiusaajana että kiusattuna. Jarppi ja HP kertoivat kollegansa Jukan kokemuksista kiusaajana ja Jarnon kiusattuna.

– Jukka muutti Seinäjoelle pienemmältä paikkakunnalta, ja päätti ottaa paikkansa luokassa välittömästi. Ei se oikein tajunnutkaan, että siinä heikommat jäivät jalkoihin. Onneksi Jukka ymmärsi muuttaa toimintaansa ja pyytää kiusaamiltaan anteeksi.

Jarppi kertoi Jukan sanoneen, ettei kaikkien Duudsoneissa tehtyjen hullujen tempaustenkaan jälkeen kadu elämässään mitään muuta, paitsi kiusaamista.

Arvet voivat olla syviä

Alakoulussa kiusattuun Jarnoon kiusaaminen puolestaan jätti syvät arvet.

– Aika paljon on haavereita sattunut, mutta Jukan mukaan eniten satuttanut asia on kuitenkin se, että häntä kiusattiin. Kun Jarno 20 vuotta myöhemmin muisteli niitä tapahtumia, hän alkoi itkeä. Paha olo on niin syvällä.

Duudsonien kiusaamistarinat saivat koululaiset vakaviksi. Huuto salissa oli melkoinen, kun Jarppi ja HP tiedustelivat, laittavatko kaikki nimensä alle Meidän luokassa ei kiusata -sopimukseen.

– Miettikää, miten puhutte ja kohtelette muita ihmisiä. Vieressäsi voi juuri nyt istua ihminen, joka joskus päättää, toteutuvatko sinun unelmasi, HP muistutti.

Ystävyys voittaa

Kuten Duudsonien kanssa asiaan kuuluu, puhuttiin vakavastakin aiheesta pilke silmäkulmassa. Jarppi ja HP kertoivat koululaisille lavean tarinan siitä, miten neljästä seinäjokelaisesta pojasta tuli Duudsonit, joiden tv-ohjelmia on näytetty tähän mennessä noin 150 eri maassa.

Kantava voima kaiken takana on ollut ystävyys.

– Uskomme myös positiiviseen anarkiaan. Asioita voi tehdä niinkin, että samalla on hauskaa, Jarppi huomautti.

Kotitehtäväksi Duudsonit antoivat puuhun kiipeämisen takapuoli edellä.

– Eikä haittaa mitään, jos se ei onnistu. Ainakin se on paljon hauskempaa kuin etuperin puuhun kiipeäminen! (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic