Kanta-Häme

Mikael Holma panee kuntoon eduskunnan pulpetit

Mikael Holman, 30, pihamaalla Hätilässä on juuri kaadettu kuusi. Sähkömiehet ovat sisällä rintamamiestalon sähköjen kimpussa ja Holma poseeraa valokuvaajalle vanhan antiikkipeilin edessä. Dalmatiankoira Bernard yrittää kingetä kuvaan mukaan.

On Holman vapaapäivä töistä. Se tarkoittaa tammikuussa ostetun talon remonttihommia, haastattelua, kuusen kaatoa ja paria muuta juoksevaa asiaa.

Työpäivänä Holma lähtee kello kuusi kohti Helsinkiä. Siellä hänellä on reilun puolen vuoden projekti kunnostaa kaikki eduskuntatalon istuntosalin pöydät.

Se on yksinäistä työtä. Kunnostettavien pöytien päälle on pystytetty teltta, jonka suojassa Holma entisöi. Telttaa siirretään sitä mukaa kuin työ edistyy. Päivät venyvät lähes aina kymmentuntisiksi.

Kuiskivatko pöydät tarinoita?

Holmaa naurattaa.

– Kyllä.

Pulpetit kertovat tarinaa, joka on koululuokistakin tuttu.

– Edessä istuvat käsittelevät pulpetteja siistimmin. Takapenkeissä ovat sitten raggarit, joiden pulpeteissa on paljon kaikkea. Niistä myös huomaa, onko kynsillä rapsutettu lakkapintaa tai potkittu korkokengillä pöydän takaseinää.

Entisöijä ei kuitenkaan seuraa, kenen pulpettia hän milloinkin käsittelee. On mahdotonta vertailla, onko perussuomalaisen pulpetti siistimpi kuin vasemmistoliittolaisen edustajan.

Joka kerta, kun Holma poistuu entisöintiteltastaan, hänelle tulee hyvä tunne.

– Työ on arvokasta muillekin kuin itselle. Se on osa Suomen historiaa.

Edellisen kerran pöytiä on petrattu 1980-luvulla.

Eduskuntatalon pulpettien entisöijäksi Holma päätyi kilpailutuksen kautta. Kannuksia hän oli hakenut jo Presidentinlinnan peruskorjauksesta. Linnaan hän entisöi erittäin huonokuntoisia huonekaluja, jotka ovat nyt päässeet varastoista esille.

Holma on myös tamperelaisen Pikkupalatsin ”hovientisöijä”. Lisäksi Emil Aaltosen museo on työllistänyt entisöijää. Nyt työkalenterissa on töitä mukavasti pariksi vuodeksi.

Yrittäminen ja käsillä tekeminen lähtee lapsuudenkodista.

Isä Seppo Holma on taidekonservaattori. Äiti Seija Holma on Tampereen Työväen Teatterin dramaturgi.

– Olen aina tykännyt tehdä käsilläni. Isä on korjannut tauluja ja kehyksiä, ja olemme tehneet paljon asioita yhdessä.

Holma opiskeli huonekaluentisöijäksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Hän oli vuosikurssinsa ainoita poikia. Selvää oli, että koulun jälkeen hän alkaa yrittäjäksi.

– Työ on raskasta ja leivän eteen saa todella tehdä töitä.

Entisöinti on yksinäistä puurtamista. Siitä Holma nauttii. Hän sanoo, ettei osaisi edes tehdä töitä jonkun kanssa.

Palkka ei ole kuitenkaan nuoren yrittäjän palkinto vaan jokaisen huonekalun entisöinnin jälkeen on voittajafiilis.

Monelle asiakkaalle tärkeitä ovat suvussa satoja vuotta kiertäneet huonekalut. Holma tuntee kiitollisuutta, kun saa jatkaa kalusteiden elämää.

Nykyään vanhoja kalusteita arvostetaan, vaikka ostetaankin paljon Ikeaa ja muita edullisia huonekaluja.

– Nuoret ovat yksi asiakasryhmä. Vaikka heillä ei ole paljon rahaa, he ymmärtävät vanhan kunnostamisen maksavan.

Holmalle erityistä on muun muassa 1700-luvun kalusteiden entisöinti. Hän on laittanut kuntoon muun muassa marsalkka Mannerheimin suvun mahalipaston.

Huonekaluentisöijän omaa sisustustyyliä voi kutsua sanalla krumeluuri. Esimerkiksi olohuoneessa seisoo jättimäinen paksuin koristeellisin kultaisin kehyksin kehystetty peili.

Hankintoja huonekaluentisöijä tekee muun muassa Ruotsista, sillä sieltä löytyy enemmän kultaa ja krumeluuria.

– Innoitus tulee Versailles’n linnasta Ranskasta.

Tähän asti töitä Holma on tehnyt vanhempiensa vehnämyllyssä Pälkäneellä. Siellä on työtilat sekä isälle että pojalle. Rintamamiestalon piharakennusta on kuitenkin tarkoitus laajentaa niin, että työtilat ovat jatkossa omassa pihapiirissä Hämeenlinnassa.

Työtiloja ennen pitää saada kuitenkin kasvihuone kasaan. Nyt valoa ainakin tulvii enemmän pihaan, kun kuusi on matalana. HÄSA

Päivän lehti

8.7.2020