Kanta-Häme

Mikko Töyssyn kesään kuuluvat jalkapallo ja kesäteatteri

Kesäkuun 14. päivästä lähtien näyttelijä Mikko Töyssyn aikataulussa on haasteita.

Kausi Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa menee pahasti päällekkäin jalkapallon MM-kisojen kanssa.

– Olen päättänyt pitää itseni pimennossa ottelujen lopputuloksista, ja katson ne myöhemmin pädiltä. Ohjaajamme taitaa onneksi olla itsekin sen verran jalkapallomiehiä, että hän ymmärtää, jos valvomisen takia silmä vähän lupsahtaa harjoituksissa.

Töyssy seuraa jalkapalloa intohimoisesti, vaikka hänellä ei suosikkijoukkuetta olekaan.

– Sympatiat eri joukkueita kohtaan pulpahtelevat esiin peliesitysten myötä. Pidän futiksen arvokisojen kahden vuoden syklistä. Heinäkuussa kisojen loppuessa iskee aina haikeus.

 

Töyssy on ollut koko elämänsä urheiluihmisiä. Valkeakoskella kasvaneena hän on tietenkin pelannut jalkapalloa, mutta harrastanut myös muuta urheilua.

– En nyt voi sanoa, että kaikkia mahdollisia lajeja, mutta pallopelejä A:sta Ö:hön. Nykyään keskityn tennikseen, frisbeegolfiin ja harrastejääkiekkoon, hän kertoo.

Kevään aikana mukaan on tullut myös kuntosaliharjoittelu.

– Teatterissa fyysisen kunnon pitää olla hyvä. Esimerkiksi musiikkinäytelmien tanssit vaativat paljon.

Rakkaus urheiluun kulkee geeneissä. Töyssy kertoo, että jos olisi mahdollisuus valita, hänen isänsä painaisi kaiket päivät golf- tai keilapallon perässä, ja hän itse vetäisi tennisleirejä.

 

Näyttelijän uran lisäksi Töyssy tunnetaan Ylen TV2:n Villi kortti -urheiluohjelmasta. Vuosi sitten hänet ylennettiin SM-liigan Poika-kiertopalkinnosta kertovan sketsin pokaalin roolista täysivaltaiseksi panelistiksi.

Hän esiintyy ohjelmassa vuorotellen muiden panelistien kanssa. Lisäksi jokaisessa ohjelmassa on tähtivieras.

– Meitä on kymmenen vakiopanelistia juontaja mukaan luettuna. Tarkoitus on, ettei kaikkien tarvitse olla ohjelman jokaisessa jaksossa, vaan sovimme esiintymiset muiden töidemme mukaan.

Villiin korttiin Töyssy päätyi sattuman kautta. Hänen tuttunsa harrastajateatteriajoilta työskenteli ohjelman käsikirjoittajana. Ohjelmaan oli suunniteltu sketsejä, ja yksi vaihtoehdoista oli ollut Pojan tarina.

– He halusivat sketsiin jonkun, jonka kasvot eivät ole tutut televisiosta. Jos he olisivat valinneet toisen sketsin Pojan sijaan, olisin tuskin päätynyt ohjelmaan.

 

Jalkapallon MM-kisoihin Töyssy suhtautuu ainakin ensi alkuun pelaajalähtöisesti.

– Egypti ei ole mitenkään erityisesti sydäntäni lähellä, mutta toivon Salahille menestystä emotionaalisista syistä.

Töyssy viittaa Mestareiden liigan finaaliin, jonka alussa Liverpoolin egyptiläinen tähtipelaaja Mo Salah loukkaantui, eikä pystynyt jatkamaan kentällä.

– Se oli varmasti jokaisen jalkapalloihmisen sydämessä kova paikka.

Salah purskahti itkuun tajutessaan, ettei voi pelata tärkeää ottelua loppuun. Liverpool hävisi ottelun Real Madridille luvuin 3–1.

Menestystä Töyssy toivoo myös Messille, jolta puuttuu vielä huikean urankin jälkeen se kultaisin kruunu eli maailmanmestaruus. Saksan Töyssy sen sijaan ei toivo voittavan.

– Miksi ne on aina niin hyviä? Saksa on vähän samalla tavalla ärsyttävä kuin Ruotsi: hyvä kaikessa.

 

Urheilun ja näyttelemisen lisäksi Töyssyn mukana on aina kulkenut musiikki. Jossain vaiheessa urheilu kiri musiikin edelle, mutta armeijassa hän löysi sävelten pariin uudestaan.

– Tupakaverini eli tulevan kummipoikani isä kaivoi vuosien pyyteettömällä työllä musiikkimiehen taas esiin minusta.

Nykyään kaksikko tekee musiikkia nimellä Duo Töyssy & Tervaniemi. Duo tunnetaan etenkin urheiluaiheisista kappaleistaan. He ovat versioineet Diego Maradonalle kirjoitetun La Vida Tombolan suomeksi.

Sattuman kautta he pääsivät esittämään muokatun version kappaleesta myös kuningas Jari Litmaselle.

– Olimme Tampereen hotelli Ilveksessä aamupalalla, kun huomasin Jarin viereisessä pöydässä. Jussilla sattui olemaan kitara auton takakontissa parkkihallissa, joten pidättelin Litmasta hotellin aulassa, että hän sai sen haettua.

Litmanen oli ollut tempauksesta niin otettu, että oli välittänyt duolle kiitoksensa toiseen kertaan vielä illalla heidän yhteisen tuttunsa kautta. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic