Kanta-Häme

Mikko Virkkula taitaa puuveistoksien teon

Mikko Virkkula on vuodesta 2009 lähtien sahannut päätyökseen moottorisahalla näyttäviä puuveistoksia karhuista, hirvistä ja muista metsäneläimistä aina metsoihin ja kurkiin.

Ennen vappua Mikon Puuveistoksen pihasta Kivimäen Peurantien varrelta matkasi Korkeasaareen Helsinkiin kuorma-auton lavalla 8-metrinen liimapuupalkeista valmistettu muinaisen varaanin näköispatsas.

Varaanista tulee kaveri Virkkulan aikaisemmin Korkeasaareen toimittamalle 6,5 metriä korkealle muinaisen jättiläislaiskiaisen näköispatsaalle.

– Jättiläislaiskiaisen teko oli kyllä huomattavasti suurempi urakka kuin tämä varaani. Laiskiainen painoi noin 7000 kiloa, kun varaani painaa vain noin tuhat kiloa, Virkkula sanoo.

Kaikkiaan varaani on koottu yhteensä noin 60 kappaleesta ja patsaan pinta on kuvioitu moottorisahalla.

Sahauksessa Virkkula käyttää Stihlin moottorisahoja laippojen pituuden vaihdellessa 13–20 tuumaan. Lisäksi kuvioinnissa käytössä ovat carving-laipat.

Metsätalousinsinööriksi valmistunut Virkkula sahasi ensimmäisen puuveistoksen ollessaan opettajana Liesjärven metsäkoulussa vuonna 2002.

Moottorisaha pysyy Virkkulan hyppysissä hyvin, eikä hän tarvitse esimerkiksi tavallisimpien metsäneläinten veistoon avuksi valokuvaa tai mallipiirrosta.

– Puuveistoksen ei tarvitse olla patsasmainen tai jöpöttävä vaan siihen on saatava liikettä ja kiertoa. Esittävä taide ei kuitenkaan ole nyt muodissa, Virkkula sanoo.

– Vaikka tilauksia on runsaasti, tietyt taidepiirit eivät arvosta näköistaidetta, Virkkula sanoo.

Puun parissa Virkkula on työskennellyt 16-vuotiaasta lähtien aloittaessaan metsäkoneenkuljettajana Sallan metsätyömailla.

Hän osallistuu moottorisahaveiston SM-kisoihin Ähtärissä kesäkuun 5.–6. päivä. Virkkula on vuoden 2013 puuveiston Suomen mestari.

Ähtärin kisoissa ensimmäisenä päivänä kisataan 1,5 tunnin pikasahauksessa ja seuraavana päivänä yhdeksän tunnin koitoksessa. Tässä kisassa Virkkula aikoo veistää sahalla kurkiparin.

– Kisoissa on kiva nähdä kavereita puuveiston tiimoilta ympäri Suomea. Tietysti tavoitteet on asetettu korkealle, Virkkula sanoo.

Seuraavaksi Virkkula tekee rovaniemeläiseen hotelliin tilatut näköispatsaat jääkarhusta ja hirvasporosta. Tilauksia puupatsaista tulee ympäri Suomea. Muutama tilaus on toimitettu lisäksi ulkomaille.

Virkkula sai Rauli Moisanderilta ammattiapua varaanin teräksisten kynsien teossa.

Virkkula sanoo, ettei hyväksy ammattiapua kuin alansa todellisilta taitajilta, jollainen Moisander on. HÄSA

.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic