Kanta-Häme

Video: Saumurihuolto johti yrityskauppoihin – Mikromekaanikko Tarja Kukkola kunnostaa ompelukoneita

Tarja Kukkola vei saumurin huoltoon oikeaan paikkaan oikealla hetkellä. Nyt hän omistaa ompelukoneita huoltavan yrityksen.
Tarja Kukkola on pyörittänyt reilut puoli vuotta ompelukonehuoltamoa Hämeenlinnan linja-autoaseman kiinteistössä. Hän aloitti siellä harjoittelijana. Kuva: Sara Aaltio

Mitä voikaan tapahtua, kun vie anopin kanssa saumurin huoltoon? No, kohta voi huomata omistavansa yrityksen, jossa huolletaan ompelukoneita. Näin kävi Tarja Kukkolalle, tosin lyhyenä versiona kerrottuna.

Kukkola on pyörittänyt reilut puoli vuotta ompelukonehuoltamoa Hämeenlinnan linja-autoaseman kiinteistössä. Yritys kantaa nimeä Hämeen Ompelukone & Saumuri.

– Olin opiskellut mikromekaniikkaa Vantaalla ja harjoittelupaikka oli haussa. En arvannut, että harjoittelun jälkeen omistan koko liikkeen, Kukkola nauraa.

Aiempi liikkeenharjoittaja Lauri Siukola teki Kukkolalle ehdotuksen, josta ei voinut kieltäytyä: ryhdy yrittäjäksi.

– Tarjousta piti hetki pureskella. Pakko se oli ottaa vastaan, sillä siinä piili hieno tilaisuus paitsi kehittää itseä, mutta myös tienata toimeentulo. Sitä paitsi kaikki tarvittava oli liikkeeseen jo hankittu. Varaosiakin löytyy monilta vuosikymmeniltä, Kukkola kertoo.

Kukkola tekee yhteistyötä Siukolan kanssa: Liikkeeseen voi viedä edelleen polkupyöriä, joita Siukola kunnostaa.

Tarja Kukkola on syntynyt Australiassa Mount Isan noin 20 000 asukkaan kaivoskaupungissa, viettänyt lapsuutensa Oulussa, opiskellut ammattiin pääkaupunkiseudulla ja pyörittää nyt yritystä Hämeenlinnassa. Hän asuu Hauholla puolisonsa kanssa.

– Australiassa asuimme kenguruiden ja punaisen hiekan keskellä. Sieltä lähimpään rantaan oli kolmen päivän ajomatka. Ouluun muutimme kun olin kuusivuotias. Hämeenlinna on söpö kaupunki.

Kukkola ei lähde arvailemaan, miten kannattavaa ompelukoneiden huolto olisi Australiassa, mutta Suomessa hienomekaniikan taitajalle on kysyntää.

– Nuorten keskuudessa ompelu, itse tekeminen ja kierrätys ovat nousevia trendejä. Ompelukone voi olla nykyään haluttu joululahja.

Koulujen ja opistojen lomat tarkoittavat Kukkolalle urakkatyötä: joulun välipäivinä hän huolsi esimerkiksi Tervakosken yläasteen ompelukoneet.

Koneen merkillä tai iällä ei ole Kukkolan mukaan väliä, on ompelukone sitten 60 vuotta vanha jyrä tai tuoreempi elektroninen kone.

– Ompelukone ei työkaluna ole muuttunut kovinkaan paljon vuosikymmenissä, esimerkiksi perusmekaniikka on pysynyt samana, Kukkola kertoo. HäSa

 

Tarja Kukkola

27-vuotias Hämeen Ompelukone & Saumurin yrittäjä.

Yritys Hämeenlinnan linja-autoasemalla.

Koulutukseltaan mikromekaanikko (2018) ja ravintolakokki (2010).

Naimisissa, asuu Hauholla puolisonsa ja kahden amerikanakitan kanssa.

Harrastaa ulkoilua ja koiranäyttelyitä.

Mikromekaniikka

Mikromekaanikon ammattitaidossa yhdistyvät kellosepän kädentaidot ja elektroniikan tuntemus.

Tärkeitä ominaisuuksia ovat sorminäppäryys, hyvä lähinäkö, mekaaninen ja avaruudellinen hahmotuskyky sekä keskittymiskyky ja ongelmanratkaisutaidot.

Tiesitkö?

Keksijä-puuseppä Thomas Saint sai ensimmäisenä patentin ompelevalle koneelle vuonna 1790.

Merritt Singer kehitti ensimmäisen kaupallista suosiota saavuttaneen koneen edeltäjiensä keksintöjen pohjalta 1850-luvulla.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic