Kanta-Häme

Mikrosiru auttaa eksyneen lemmikin takaisin kotiin

Jos lemmikki joutuu karkuteille, puhelinnumero pannassa on hyvä ensiapu. Jos pantaa ei ole, mikrosiru on helpoin keino varmistaa, että lemmikki joskus päätyy takaisin omistajalleen.

Lemmikkien tunnistemerkintä ei ole Suomessa pakollista, mutta yleistä etenkin koirilla ja rotukissoilla. Käytännössä kaikki eläimet voidaan tunnistemerkitä mikrosirulla aina hevosesta papukaijoihin ja matelijoihin saakka.

Tunnistemerkintää vaadintaan yleensä erilaisissa virallisissa kokeissa ja näyttelyissä. Tunnistusmerkintätiedot tarvitaan myös kun lemmikki ylittää maan rajat.

Kasvattaja huolehtii pentujen tunnistusmerkinnästä jo ennen pentueen luovutusta ja rekisteröintiä. Myös pentueen vanhempien tulee olla tunnistusmerkittyjä.

Tunnistemerkintänä on käytetty paljon myös tatuointia, mutta niiden haittana voi olla mahdollinen haalistuminen lemmikin ikääntyessä.

MIKROSIRU LAITETAAN eläimen nahan alle isoa rokoteneulaa muistuttavalla asettimella. Sirun jonka sisältämän numerosarjan voi lukea erityisellä sirunlukulaitteella. Sirussa tuleva numerokoodi on eri kuin lemmikin varsinainen rekisterinumero.

Pelkkä siru ei vielä turvaa sitä, että lemmikin tiedot löytyvät jostakin tietokannasta.

Koirien tiedot löytyvät Kennelliiton ylläpitämästä jalostustietojärjestelmästä. Järjestelmään voi ilmoittaa myös sekarotuisen tai rekisteröimättömän koiran tiedot.

Suomen Kissaliitto ylläpitää puolestaan kaikkien rekisteröimiensä rotukissojen sekä kotikissojen mikrosirurekisteriä.

Omistajan tulee kuitenkin muistaa toimittaa lemmikin sirutustodistus rekisteriä ylläpitävälle taholle, muutoin tiedot eivät päivity rekistereihin.

Olemassa on myös maksullisia mikrosirurekistereitä, jonne omistaja voi syöttää lemmikkinsä tiedot.

Lisätietoa: Kennelliitto.fi, kissaliitto.fi

Milla Sallinen 

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic