fbpx
Kanta-Häme

Miksi ääntenlaskenta kesti joillakin alueilla Hämeenlinnassa muita kauemmin?

Kuva: Anja Filppula
Kuva: Anja Filppula

Sunnuntaina eduskuntavaalien ääntenlaskennan valmistuessa kävi ilmi, että Hämeenlinnan neljäntoista äänestysalueen joukossa oli muutama selvästi muita hitaammin työnsä valmiiksi saanut alue.

Viimeisenä Hämeenlinnassa tuloksestaan ilmoitti Ruununmyllyn alue, joka oli koko vaalipiirissä toiseksi viimeinen tuloksensa ilmoittanut alue. Vain Keski-Lahden alue oli vielä hitaampi. Myös Nummi-Vuorentaan ja Lammin alueet laskivat vielä ääniään, kun muilla kaupungin äänestysalueilla oltiin jo valmiita.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupunginlakimies Merja Korhonen, mistä ääntenlaskennan valmistumisen epätasaisuus mahtoi johtua?

– Siihen voi olla useitakin syitä. Se voi johtua vaalilautakunnan kokoonpanosta, siitä kuinka kokenutta porukkaa ryhmässä on ja kuinka säntillisesti ääniä lasketaan. Jos äänestäneiden määrä ja laskettujen äänten määrät eivät täsmää, ääniä joudutaan laskemaan uudelleen. Lautakunnille on sanottu, että jos määrässä on vain muutaman äänen heitto, tarkistaminen voidaan jättää tarkistuslaskentaan. Kuitenkin jotkut haluavat saada kaikki kerralla ihan kuntoon. Äänestysalueissa on myös kokoeroja.

Millä tavoin laskennan tulos ilmoitetaan eteenpäin?

– Vaalilautakunnat merkitsevät laskennan tuloksen alustavasti lomakkeelle ja ilmoittavat tiedot puhelimitse ilmoituskeskukseen. Kahdelta äänestysalueelta eli Keskustasta ja Jukola-Miemalasta tiedot syötetään suoraan sähköiseen järjestelmään. Se nopeuttaa asiaa jonkin verran.

Onko mahdollista, että sähköinen kirjaaminen tulisi myös muille äänestysalueille?

– Kyllä se mahdollista on, mutta vielä sitä ei ole laajennettu, sillä kokonaisuus on aika monimutkainen. Pitää olla nettiyhteys, tietokone ja varakone, ohjelmistot ja testaukset sekä myös henkilöt, jotka osaavat ohjelmistoa käyttää.

Mitä äänestyslipukkeille tapahtuu vaali-illan tuloslaskennan jälkeen?

– Valtiollisissa vaaleissa ne toimitetaan vaalipiirilautakunnalle tarkistuslaskentaa varten. Meillä täällä tuo paikka on Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa, jonne ennakkoäänestyslipukkeet on toimitettu perjantaina ja varsinaisen vaalipäivän äänet sunnuntai-iltana.

Äänestysalueet ovat kooltaan hieman vaihtelevia. Onko alueiden jakamista uudelleen kokojen tasaamiseksi harkittu?

– Viimeksi alueita on tarkastelu vuonna 2012. Silloin tavoitteena oli noin 5000 asukkaan alueet. Pitäjien, kuten Hauhon ja Eteläinen-Tuuloksen alueet ovat pienempiä, mutta ne on toistaiseksi haluttu pitää itsenäisinä alueina.

Miten tämän kerran kokemuksia hyödynnetään jatkossa?

– Niitä käydään läpi seuraavien vaalien alla järjestettävässä koulutuksessa. Tosin yleensä vaalista toiseen vaalilautakuntiinkin tulee muutoksia, mutta tällä kertaa seuraavat vaalit ovat kevään europarlamenttivaalit, jolloin kokoonpanotkin ovat samat. HäSa

Menot