Kanta-Häme

Miksi Hämäläisten laulu pitää uudistaa?

Taiteen maisteri Miikka Mäkitalo sai Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahastolta 10 000 euron apurahan Hämeen maakuntalaulusta, eli Hämäläisten laulusta, sovitettavan pop-version ja musiikkivideon valmistamiseen.

Mistä on kyse?

– Aloitin vuonna 2013 hankkeen, jossa ensin teimme pop-version Keski-Suomen maakuntalaulusta. Sen versio esitettiin Jukolan viestissä ja se sai hyvän vastaanoton. Laitoimme koko kappaleen videoineen nettiin ja se sai viikonlopussa yli 10 000 katsojaa. Sitten päätimme lähteä laajentamaan formaattia, ja nyt on ajatuksena tehdä modernit versiot kaikista Suomen maakuntalauluista Suomi 100 vuotta -juhlallisuuksien yhteyteen vuoteen 2017 mennessä.

Miksi maakuntalaulut pitää uudistaa?

– Noin 2 miljoonaa suomalaista osaa maakuntalaulut ulkoa. Mutta niihin liittyy negatiivisia mielikuvia, sillä niitä on laulettu pakolla. Kun niistä tehdään pop-versioita, sanat soljuvat luonnostaan ja ne voivat jopa herättää kotiseuturakkautta. Maakuntalaulut ovat kansainvälisestikin todella uniikki juttu. Nyt ne ovat nuorten sukupolvien mielestä näivettyneitä, vaikka niissä on hienoa symboliikkaa.

Kuka Hämäläisten laulun esittää, ja missä sitä esitetään?

– En uskalla vielä julkistaa artistia, mutta jokaisen maakunnan laulun esittää sieltä kotoisin oleva artisti. Tämän vuoden aikana tilanne julkistetaan, ja kappale kuullaan viimeistään vuonna 2017.

Miten 10 000 euroa kuluu kappaleeseen ja sen musiikkivideoon?

– Se ei lopulta ole kovin suuri summa laadukkaan musiikkivideon tekoon. Meillä on Suomen kärkinimiä tuottamassa videota ja äänet tehdään oikeilla instrumenteilla. Videoihin on palkattu pariksi päiväksi myös näyttelijät. Nimiä en musiikkivideoistakaan vielä tässä kohtaa voi kertoa.

Missä uudistettua maakuntalaulua esitetään?

– Se tuodaan digitaalisiin markkinapaikkoihin, kuten Spotifyhin ja Itunesiin. Ja tietenkin se yritetään saada soimaan radiossa ja luoda koko kansan hittejä. Suunnitteilla on myös kolme erilaista maakuntalaulukiertuetta. Koululaiskiertue alkaa jo ensi syksynä, festivaaleille tehdään yksi kiertue, ja sitten on yhteistyö isompien orkestereiden kanssa.

– Hämeenlinna on sellainen kulttuurin keskittymä, että siellä järjestämme varmasti lisäksi jotain spesiaalia. HÄSA