Kanta-Häme

Miksi Hämeen linnan nurmi on leikkaamatta?

Hämeen linnan vallien nurmikko on päässyt alkukesästä kasvamaan liki puolimetriseksi heinikoksi.

Miksi nurmikko ei ole leikattu, Museoviraston Hämeen linnasta vastaava esimies Jouni Marjamäki?

– Tämä johtui siitä, että Hämeen linna siirtyi Senaatti-kiinteistöjen hallintaan vuoden alussa. Tässä on ollut hieman järjestelyjä siitä, miten alueita on pyritty hoitamaan. Meillä oli aikaisemmin Rikosseuraamuslaitoksen kanssa yhteistyösopimus, jolloin vangit hoitivat vallit. Senaatti-kiinteistöt hoitaa asian toisin.

– Tässä on käsittääkseni ollut käynnistysongelmaa, kun on haettu eri toimintatapoja. Museovirastolla on paljon erilaisia kohteita, ja joka kohteessa on ympäristöä hoidettu eri tavalla.

Mistä viivästys on johtunut, Senaatti-kiinteistöjen Länsi-Suomen kiinteistöpäällikkö Jouko Ketola?

Tässä on ollut hallinnollisia kysymyksiä, mutta nyt työ on tilattu, ja tällä viikolla RTK-Palvelu oy on saanut työt alkuun.

– Meidän piti tässä välillä kilpailuttaa työ, ja siinä menee aikaa. Kyseessä on iso alue. Piirustukset laskettiin tarkkaan, ja suunnittelussa meni oma aikansa. Museovirastolla on vielä elokuun loppuun asti hoitovastuu osaan linnasta, mutta ei valleihin. Ne kuuluvat meidän vastuullemme.

Millainen hoitoväli Hämeen linnan valleille on ajateltu?

Valleja ei kovinkaan tiheään leikata muutenkaan. Olemme ajatelleet, että 4–5 kertaa kesässä riittää. Leikkaustarve alkaa juhannuksen jälkeen vähentyä pikkuhiljaa, koska alkukesästä lämpö vaikuttaa hieman enemmän. Suomen kesähän on vähän sellainen, että juhannuksen jälkeen alkavat päivät valitettavasti lyhentyä.

(HäSa)