Kanta-Häme

Miksi Idänpään torpan mysteerionkalo jouduttiin täyttämään uudelleen?

Hämeen Sanomat kertoi kesäkuussa kummallisesta onkalosta Idänpään torpan edustalla Papinniityntien tuntumassa. Pihalla leijaa lennättäneen pikkupojan jalka humpsahti kolmen metrin syvyiseen onkaloon ja crocs-kenkä hävisi maan alle. Mysteeriseen kuoppaan ajettiin soraa, jonka huomattiin tällä viikolla hävinneen kokonaan.

Torstai-iltana Idänpään Työväenyhdistys täytti kuoppaa jo järeämmin vehkein.

Mitä kuopalle tehtiin, torpan vuokrauksista vastaava Erkki Mahkonen?

Se aukesi uudestaan, ja keskiviikkona laitoimme aidat sen ympärille, ettei kukaan tipu sinne. Sitten paikalle kaivettiin torstaina kaivurilla puolentoista metrin levyinen ja syvyinen kuoppa, josta nostettiin pois kaikki kiviaines. Kuopan pohjalle laitettiin routamatto ja päälle uutta maata. Tämän pitäisi riittää peittämään kuoppa lopullisesti.

Miksi kertaalleen täytetty kuoppa aukesi uudelleen?

Sen alla oli lähde, joka pulppusi ihan kunnolla kun kuoppa avattiin. Virtaus oli vienyt hiekat mukanaan. Siihen saisi kyllä hyvän kaivon jos tahtoisi.

Onko työväenyhdistys harkinnut omaa kaivoa?

– Jos joku tahtoisi tänne sellaisen tehdä ja kustantaa, se kyllä sopisi. Mutta emme me ole sellaista suunnittelemassa itse.

Voiko paikalla olla sortumisvaaraa, kun onkaloiden kokoa ei tiedetä?

– Virtaus näytti lähtevän alaspäin onkalon kohdalta, ja se menee luultavasti niin syvälle, ettei sortumisvaaraa pitäisi olla muualla. Virtaus kyllä lähti tien alle menevään suuntaan. (HäSa)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic