fbpx
Kanta-Häme

Miksi Kanta-Hämeen hoitojonot ovat niin pitkät?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi viime viikon torstaina tilaston erikoissairaanhoidon jonotusajoista.

Tilaston mukaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin kuuluvat jonottavat heti Uudenmaan jälkeen pisimpään. Kanta-Hämeessä ensimmäistä hoitokäyntiä joutuu odottamaan keskimäärin 67 päivää, kun esimerkiksi Varsinais-Suomessa jonotusaika on 33 päivää.

Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri, mistä ero oikein johtuu?

– Ehkä tähän osioon ei ole vielä riittävästi paneuduttu. Eihän tätä puolustella kannata, mutta esimerkiksi HUS:issa (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoiiri) tilanne on dramaattisesti huonompi.

Kanta-Häme pärjäsi vertailussa muuten suhteellisen hyvin ja yli maan keskiarvojen. Esimerkiksi hoitoa yli puolen vuoden ajan odottaneiden määrä oli selvästi alle maan keskiarvon, samoin keskimääräinen hoitoonpääsyaika.

Nyt on vain erityisesti paneuduttava ensimmäisen hoitokäynnin hoitojonojen purkamiseen siten, että seuraavassa selvityksessä ollaan vähintään maan keskitasoa.

Minkälaisia toimenpiteitä olette suunnitelleet tilanteen parantamiseksi?

– Niitä toimia on koko ajan tekeillä. Tarkoitus on tehostaa sekä tiivistää jo olemassa olevaa toimintaa, sekä käyttää hyväksi kolmen sairaalan (Hämeenlinna, Riihimäki, Forssa) järjestelmäämme.

Esimerkiksi Oulussa jonoja on purettu ostopalveluiden avulla. Suunnitellaanko vastaavaa myös Kanta-Hämeessä?

– Tarkoitus on tehostaa päivätoimintaa. tämä tarkoittaa, ettei ostopalveluihin turvauduta ainakaan tässä vaiheessa.

Mitkä erikoishoidot ovat erityisesti ruuhkautuneita ja miksi?

– Kanta-Hämeessä pisimmät jonot ovat ortopediselle poliklinikalle sekä silmätautien osastolle. Tyypillisin hoitoa odottava potilas on iäkäs henkilö, jolla epäillään harmaakaihia. Tilanne on sama kaikkialla Suomessa.

(HäSa)

Menot