Kanta-Häme

Miksi kapellimestareita opetetaan yleisön edessä?

Hämeenlinnan orkesteriyhdistys järjestää ensi tiistaina neljättä kertaa kansainvälisen kapellimestarikurssin, jonka vetää professori Jorma Panula. Tänä vuonna uutta on se, että koko kurssi käydään yleisön edessä niin, etteivät soittajat ole etukäteen saaneet nuotteja.

Aikaisemmin soittajat ja kapellimestarit ovat harjoitelleet yksityisesti maanantain ja esittäneet tuloksia yleisölle tiistaina.

Miksi tänä vuonna eletään vaarallisesti, Hämeenlinnan kaupunginorkesterin konserttimestari ja intendentti Markku Jokinen?

– Toive on tullut yleisöltä. Aiemmin yleisölle on esitetty melko valmista juttua, eikä eroja kapellimestareiden työtavoissa ole päässyt näkemään. Kokeilemme nyt toisenlaista lähestymistapaa. Tällaista taustatyötä ei yleensä näe, kun taas valmiita konsertteja kaupungissa esitetään muutenkin.

Palveleeko tapahtuma eniten nyt yleisöä, kapellimestareita vai muusikoita?

– Soittajille tässä tulee suurimmat paineet, sillä Panulalta saa aika tylyä palautetta. Suurin osa soittajista kuitenkin tulee Sibelius-Akatemiasta ja tuntee Panulan työtavat entuudestaan. Kaupunginorkesterin jäseniä on mukana vähemmän, koska monet ovat tuohon aikaan työssään soittoa opettamassa.

– Ketä tämä parhaiten palvelee, paljastuu jälkikäteen, mutta yleisöä ja kapellimestareita tämä luultavasti hyödyttää eniten. Kapellimestareilta vaaditaan joustavuutta, pelisilmää ja paineensietokykyä, ja nyt ominaisuudet punnitaan. Panula tunnetaan suorasukaisuudestaan.

Kuinka kokeneita kapellimestarikurssilaiset ovat?

– Kurssilaisia on viisi, ja kokemus vaihtelee. Saksalainen, unkarilainen ja tanskalainen ovat kokeneempia kuin kaksi nuorta suomalaista.

Onko kurssin seuraaminen kiinnostanut yleisöä edellisinä vuosina?

– Kun kurssin avoin osuus on edellisinä vuosina pidetty Raatihuoneessa, tila on parhaimmillaan ollut aivan täynnä. Yleisö saa nytkin mennä ja tulla mielensä mukaan. Järjestämme kurssia edelleen Hämeenlinnassa juuri siksi, että yleisö on ollut kiinnostunutta.

Miksi tämänkaltainen tapahtuma kannattaa järjestää Hämeenlinnassa?

– Viime kädessä Jorma Panula vastaa suomalaisten kapellimestarien korkeasta tasosta. Vastaavia kursseja järjestetään eri puolilla Suomea, ja Hämeenlinnaan Panula tulee, koska sijainti on hyvä.

– On tärkeää esitellä myös pienimuotoista toimintaa Verkatehtaan kansainvälisen tason konserttien ohella. Lisäksi tällaisen tapahtuman kustannukset eivät ole korkeat. Se on meille tärkeää, koska meillä ei ole paljon rahaa käytössämme. (HäSa)

Yleisölle avoin, mutta pääsymaksullinen kapellimestarikurssi pidetään Palokunnantalon salissa tiistaina 5.3. kello 16–19.

Päivän lehti

1.4.2020