Kanta-Häme

Miksi kaupungin kaikki rakennukset listataan?

Hämeenlinnassa alkaa kevään aikana rakennusten selvitystyö, jonka tarkoituksena on listata kaikki kaupungin alueella olevien rakennukset sekä päivittää verottajalle menevät rakennustiedot.

Selvitystyö aloitetaan Iittalasta ja Rengosta. Alueen kiinteistönomistajiin ollaan yhteydessä kevään kuluessa.

Minkälaisia tietoja rakennuksista rekisteriin kerätään, projektityöntekijä Tuija Lilja Hämeenlinnan kaupungilta?

– Määrittelemme rakennustyypin, eli onko kyseessä esimerkiksi julkinen virastotalo vai yksityisessä omistuksessa oleva omakotitalo tai autotalli.

Tämän lisäksi lasketaan rakennusten pinta-alat, rakennusvuosi sekä muu varustus, kuten lämmitysmuoto.

Miksi kartoitusta tehdään?

– Tämän vuoden kartoitustöihin on budjetoitu noin 70 000 euroa. Esimerkiksi Heinolassa, jossa vastaavaa kartoitustyötä on tehty, on tuotto ollut vuotta kohden useita mijoonia.

Kartoituksen olisi tarkoitus myös vähentää kiinteistöveroprosentin nostotarvetta tulevaisuudessa.

Kaupungin rakennusvalvonta joutuu lähettämään kiinteistönomistajille vuosittain toistakymmentä kirjallista siistimis- tai korjauskehotusta. Onko kartoitustyöstä apua keskeneräisten uhkasakkoasioiden hoitamiseen?

– Ei suoranaisesti. Kerätyt tiedot jäävät kuitenkin kaupungin käyttöön, joten niitä voidaan käyttää hyväksi tilanteessa, joissa kehotusten tarpeellisuutta arvioidaan.

Kartoitustyön sanotaan saattavan kaikki kiinteistön omistajat verotuksellisesti tasa-arvoiseen asemaan. Mitä tällä tarkoitetaan?

– Suurin osa kiinteistönomistajista maksaa verot asianmukaisesti. Hämeenlinnassa on kuitenkin myös koko joukko niitä, jotka eivät ole tätä joko muistaneet tai halunneet tehdä.

Miksi selvittäminen aloitetaan juuri Rengosta ja Iittalasta?

– Selvitystyö etenee sitä mukaa, missä päin kaupunkia on tehty ilmakuvauksia. Rengossa kuvattiin viime vuonna, Iittalassa paraikaa.

Minkälaisella aikataululla selvitystyö etenee?

– Rengon ja Iittalan mittauskäynnit on tarkoitus suorittaa kesän aikana.

Koko kaupungin rakennukset pyritään puolestaan kartoittamaan vuoteen 2020 mennessä. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic