Kanta-Häme

Miksi kaupunginhallitus korostaa Hämeenlinnan Teatterin hallituksen jäsenten henkilökohtaista vastuuta?

Aihekuva Hämeenlinnan Teatterin Tahtien sota -näytelmästä. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Teatteri antaa kuukausittain raportin kaupunginhallitukselle teatterin talouden ja työhyvinvoinnin kehityksestä. Hämeenlinnan kaupunki omistaa sataprosenttisesti Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri oy:n

Kaupunginhallitus päätti viime kokouksessaan ”korostaa, että kaikilla teatterin hallituksen jäsenillä on henkilökohtainen vastuu sekä teatterin taloudellisesta toiminnasta että henkilöstön hyvinvoinnista”.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, mitä tuo tarkoittaa?

– Nyt kun kaupungin henkilöstöjohtaja ja työhyvinvointikoordinaattori ovat olleet teatterin tukena, ettei kenellekään synny käsitystä, että vastuu olisi Hämeenlinnan kaupunginhallituksella. Vastuu on nimenomaan teatterin hallituksella.

– Jos teatterin hallituksessa käsitellään, tai jätetään käsittelemättä joitakin asioita, niin joistakin asioista saattaa realisoitua henkilökohtainen vastuu.

– Jos vaikkapa aluehallintovirasto nostaa henkilöstön hyvinvoinnin osalta jonkun prosessin, se voi tarkoittaa jotakin teatterin hallituksen jäsenelle henkilökohtaisesti, ei pelkästään hallitukselle kokonaisuutena.

Teroittaako kaupunginhallitus usein yhtiöidensä hallitusten jäsenille tätä henkilökohtaista vastuuta?

– Kyllä olemme antaneet ohjeita eri yhtiöille ja laittaneet omistajaohjaajan viestiä. Tässä haluttiin korostaa, että vaikka kaupunki on muuten vahvasti teatterin tukena, kaupunki ei vastaa asioista.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

– Kaupunginhallitus käsittelee asiaa seuraavan kerran tammikuussa, kun meillä on parempi tieto teatterin taloudesta koko toteutuvalta vuodelta.

Käsittelyajankohtaa on aikaistettu maaliskuulta tammikuulle.

– Joo, toimme sen lähemmäksi. Kyllähän se viestii tietynlaisesta huolesta, jota kaupunginhallituksen pöydän ympärillä on.

Liiketoimintajohtaja Pauliina Rautiainen, voitko vääntää rautalangasta, millä tavoin teatterin hallituksen jäsenen henkilökohtainen vastuu saattaa konkretisoitua?

– Osakeyhtiölaki edellyttää, että yhtiön johdon on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Hallituksen jäsenen, hallintoneuvoston jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle.

– Vahingonkorvausvastuuta arvioitaessa hallituksen jäsenen vastuuta arvioidaan jokaisen jäsenen osalta erikseen, vaikka jäsenet ovat kollektiivisesti vastuussa hallituksen tekemistä päätöksistä.

Lue myös:  Hämeenlinnan Teatterin väki voi huonosti ja haluaa radikaaleja muutoksia

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic