Kanta-Häme

Miksi kouluasioista aina tapellaan?

Tutkija Sami Tantarimäki on huomannut, että keskustelu kyläkouluista ei ole mennyt yhtään eteenpäin edes vuosikymmenten aikana.

– Miksi kouluasioista aina tapellaan? Aina samat kysymykset tulevat vastaan. Näin oli myös 50 vuotta sitten.

Neljän kylän yhteinen ilta

Tantarimäki vieraili torstaina Vähikkälän Seuratalolla järjestetyssä kyläkouluillassa. Ilta oli neljän kylän yhteinen: Vähikkälän, Viralan, Tanttalan ja Heinäjoen.

Näissä neljässä kylässä on huolestuttu kunnan suunnitelmista, sillä kaikki kaksiopettajaiset koulut joutuivat lakkautuslistalle viime kesänä hyväksytyssä säästöohjelmassa.

Lisäksi syksyn aikana valmistunut kouluverkkoselvitys katsoi, ettei kaksiopettajaisilla kouluilla ole kunnassa tulevaisuutta. Tosin tämä kouluverkkoselvitys ei mennyt kunnanhallituksessa läpi. Myös lakkautuslista poistettiin ensi vuoden talousarvioehdotuksesta.

Torstaisen kokoontumisen koollekutsuja, Vähikkälän koulun johtokunnan puheenjohtaja Jaana Lamberg ihmetteli, että kyläkoulut otettiin mukaan säästölistalle ilman mitään arvokeskustelua.

– Tämä tilaisuus on yritys saada keskustelua aikaan.

Keskustelulle mahdollisuus

Ja kyllä keskustelua torstaina syntyikin, ja nimenomaan kyläkouluja puolustavaa keskustelua, sillä paikalla oli lähinnä samanmielisiä.

Tantarimäkikin korosti keskustelun tärkeyttä.

– Yleensä ei osata keskustella tai sille ei anneta mahdollisuutta.

Tantarimäki kaipasi myös sitä, että kunnissa palattaisiin jo tehtyihin kouluverkkoselvityksiin ja -päätöksiin. Pohdittaisiin sitä, oliko valittu tie oikea. Vaikka päätöksiä ei kumota, pohdinta voi auttaa tulevissa päätöksissä.

Hän ehdotti sitäkin, että kouluverkkoselvityksiä tehtäisiin tilanteessa, jossa ei olisi mitään hätää. Yleensä niitä tehdään kuitenkin vain silloin, kun on tarve lakkauttaa kouluja esimerkiksi säästöjen takia.

Tantarimäki korosti, että koulun lakkautuksen jälkeen tarvitaan muutakin jälkihoitoa kuin taksikyytiä.

Kouluverkkoselvitykselle kritiikkiä

Kunnanvaltuutettu ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen Eeva-Maria Tuominen (ps.) kritisoi kunnan koulutoimessa syksyllä tehtyä kouluverkkoselvitystä.

– Siinä ei ollut lähteitä, siinä ei tullut esiin, miten johtopäätöksiin oli päädytty, siitä ei saanut kiinni.

Myös kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa oleva koulujen lakkautuslista sai hänen kritiikkinsä.

– Ei ole kerrottu, miksi neljä koulua pitäisi lakkauttaa. Tällainen käsittely on repivää kyläkouluille.

Sami Tantarimäki kertoi löytäneensä Janakkalan kouluverkkoselvityksestä paljon hyvääkin, mutta hänenkin mielestään sen viimeistely ontui ja perusteluja puuttui.

– Kouluja saa kyllä lakkauttaa, kun on perustelut, hän sanoi.

”Kouluvalinta vapaammaksi”

Valtuuston varapuheenjohtaja Petri Ojanen (vihr.) ehdotti, että kunnassa tehtäisiin kaikessa rauhassa koulujen kehittämissuunnitelma. Hän kannatti myös nykyistä vapaampaa kouluvalintaa.

– Ainakin niissä puitteissa, kun autot nytkin liikkuvat.

Ojasen ehdotus sai raikuvat aplodit.

Kunnanhallituksen jäsen ja ”kyläkoulutaisteluveteraani” Merja Taponen (kesk.) huomautti, että koulujen kustannuslaskelmissa on ajatuksellinen virhe.

– Kiinteistökustannuksia ei pitäisi laskea mukaan oppilaskustannuksiin. Kyläkouluhan on kylän ainoa kunnallinen rakennus. Sen merkitys pitäisi jyvittää laajemmalle. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic