Kanta-Häme

Miksi Kuurilan junaonnettomuus saa muistokiven vasta nyt?

Tänään tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta Kuurilan junaonnettomuudesta. Onnettomuuden muistokivi julkistetaan tänään, keskiviikkona onnettomuuspaikalla Haapsamontiellä kello 9.45.

Mistä idea tuli, muistokiven ideoija Sinikka Haapsamo?

– Toistakymmentä vuotta on ollut jo mielessä, että onnettomuudelle tarvitsisi olla muistokivi. Ehdotin asiaa kymmenen vuotta sitten Kalvolan kunnanhallitukselle, mutta he eivät innostuneet asiasta. Tänä vuonna aloitin kyselemisen uudelleen. VR hyväksyi asian, muttei halunnut osallistua kustannuksiin. Myöskään kaupunki ja Kalvola-seura eivät innostuneet. Ryhdyin sitten itse ajamaan asiaa.

Kuinka hanke on edennyt?

– Nyt onnettomuuspaikan kohdalla on iso luonnonkivi. Se on Kalle Koskisen mailta. Hän soitti, ja tarjosi sitä muistokiveksi, kun tiesi tästä ideastani. Kuljetusyrittäjä Antero Jokinen toi kiven paikalleen ja HS-Vedeltä saimme alle kivet. Kaiverrutin kaksi laattaa kiveen, jotka kertovat onnettomuudesta.

Miksi asia on ollut sinulle tärkeä?

– Olimme isäni kanssa ensimmäisenä paikalla onnettomuuden jälkeen. Olin juuri täyttänyt seitsemän vuotta. Tilanne oli ihan kauhea. Isäni lähti auttamaan uhreja ja minä juoksin lähimpään naapuriin.

– Minulle on tärkeää, että muistokivi kertoo tuleville polvillekin, missä junaonnettomuus on tapahtunut. Siitä on ollut aika paljon vääriä käsityksiä. Nyt kun kivi on paikallaan, asia ei enää vaivaa. Asia on loppuun käsitelty. HÄSA

 

 

Päivän lehti

1.6.2020