Kanta-Häme

Miksi lukurauha tarvitsee oman päivän?

Sunnuntaina 8. helmikuuta vietetään Lukurauhan päivää. Päivän on ideoinut Suomen kirjasäätiö, ja se on osa Kirjan vuotta 2015.

Lukurauhan päivän työryhmän jäsen Reetta Ravi, eikö näitä nimikoituja tai omistettuja päiviä ole ihan tarpeeksi jo ennestään?

– Heh,heh… kyllä niitä varmaan on ihan tarpeeksi, mutta tämä on tarkoitettu kaikille, ja rauhoittuminen on aika hyvä asia. Tähän ei liity mitään tapahtumaa tai markkinointia, vaan tähän voi liittyä ihan rauhassa kotona. Yhdessä tai yksikseen.

Eivätkö ihmiset oikeasti tajua, että kirjan lukeminen on yksi tapa viettää vapaa-aikaa?

– Heh, heh… onneksi suomalaiset lukevat vielä paljon ja rauhoittuvat kirjan ääreen. Vaikka olen alalla ja luen tosi paljon, tämä on itsellekin muistutus, että unohda Facebook ja sähköpostit, ja ota kirja käteen.

Millaista palautetta olette ideasta saaneet?

– Meillä on Facebook-ryhmä ja siellä tämä on tuntunut hyvältä idealta. Että tosiaan, yhden päivän voisi rauhassa lukea. Olla ja lukea. Että se on myös tekemistä, kun lukee.

Onko päivästä tarkoitus tehdä jokavuotinen?

– Jos tämä ottaa tuulta alleen, voisi ajatella, että miksei joka vuosikin.

– Ainakin jotkut kirjastot ovat tarttuneet ideaan, ja äidinkielenopettajille on kerrottu, että ensi perjantaina voisi pitää Lukurauhan päivän harjoituksen vuoksi. Sitten lapset voisivat kertoa kotona, että mitä jos sunnuntaina vain lueskeltaisiin eikä lähdettäisi välttämättä kauppakeskuksiin tai muualle. Pantaisiin koneet kiinni ja vain luetaan.

Onko päivä myös rimpuilua laskevia kirjamyyntejä vastaan?

– Tietenkin sitäkin, mutta tähän ei liity kirjamyyntiä. Ihmisiltä löytyy omasta hyllystä kirjoja, joita he eivät ole välttämättä ehtineet lukea.

Kuinka lukurauhan päivää voi viettää perheissä, joissa on eläväisiä ja äänekkäitä lapsia?

– Ideana on, että niille, jotka eivät itse pysty lukemaan, luettaisiin ääneen.

Mistä idea on lähtöisin?

– Tiettävästi missään ei ole vielä vietetty Lukurauhan päivää. Mutta en voi ottaa tästä kunniaa. Joku Kirjasäätiössä keksi idean. (HäSa)