Kanta-Häme

Miksi maksimimäärän kertovat kyltit puuttuvat?

Hämeen Sanomien lukija ihmettelee, miksi koulujen juhlasalien seinillä ei ole kylttejä, joista käy ilmi, paljonko tilassa saa enimmillään olla väkeä samanaikaisesti.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen pykälän 54 mukaan henkilöiden enimmäismäärän osoittava ilmoitus on kiinnitettävä näkyvälle paikalle kokoontumistilaan.

Miksi enimmäismäärästä ilmoittavaa kylttiä ei löydy kaikkien koulujen juhlasaleista, rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malviala?

– Vanhoissa kouluissa hyväksytystä ei ole haettu tai kyltti on viety tai kadonnut ajan myötä esimerkiksi remonttien yhteydessä.

– Tilan maksimimäärä täytyy määritellä ja se pitää hyväksyttää rakennusvalvonnassa vain, jos tilaa vuokrataan koulun ulkopuoliseen käyttöön.

– Kun henkilömäärä vahvistetaan rakennusvalvonnassa, hakija saa A4-tulosteen, jonka voi laminoida ja kiinnittää tilan seinään.

Kenen tehtävä on valvoa, että ilmoitus löytyy paikaltaan?

– Tilojen omistajan tehtävä on huolehtia, että ilmoitus löytyy ja sitä noudatetaan. Läheskään kaikissa kouluissa sitä ei ole koko Suomen tasolla.

– Yleensä puute havaitaan muun valvonnan ohessa, esimerkiksi jonkin remontin yhteydessä. Silloin rakennusvalvonta antaa huomautuksen ja valvoo, että kyltti laitetaan seinälle sakon uhalla.

Kuka hakee koulujen luvat rakennusvalvonnalta?

Hämeenlinnassa Linnan Tilapalvelut, koulut ovat kaupungin kiinteistöjä.

Mikä tilanne on kylttien suhteen Hämeenlinnan kouluissa, Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen?

– Ihanteellista olisi, jos kyltit olisivat esillä kaikissa juhlasaleissa. Se on kuitenkin raskas projekti, koska niin useasta se puuttuu.

– Koulut huolehtivat itse hyvin juhliensa turvallisuudesta porrastamalla. Jos salin ulkopuolinen käyttö on vähäistä, emme näe siinä mitään laitonta, jos kyltti sieltä puuttuu.

– Olemme hakeneet rakennusvalvonnalta vahvistuksia isoimpiin ja eniten ulkopuolisten käytössä oleviin koulujen tiloihin. Kyse on sivutyöstä, etusijalla ovat esimerkiksi yli 60 rakennuksen sisäilma-asioiden hoitaminen. HäSa

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic