Kanta-Häme

Miksi miehet tarvitsevat oman laulukoulun?

Kanttori Ismo Savimäki johtaa tällä hetkellä omien sanojensa mukaan noin kuutta kuoroa. Aikaa miesten laulukoulun vetämiseen riittää silti. Viikossahan on aika monta tuntia.

Kanttori Ismo Savimäki käynnistää miesten laulukoulun, joka kokoontuu kolmena syyskuun keskiviikkona. Kaikki miehet ovat tervetulleita ilmaisille tunneille, eikä osallistuminen vaadi edes ilmoittautumista.

Miten idea syntyi?

– Moni mies haluaa oppia laulamaan ja käyttämään ääntä paremmin. Se on helpompaa miesporukassa.

– Näitä on järjestetty eri puolilla Suomea ja ne ovat olleet aika suosittujakin.

Voivatko kaikki miehet oppia laulamaan?

– Vielä on varmaan sellaista käsitystä, että jotkut syntyvät laulajiksi, osa taas ei.

– Kun itse pyrin aikoinaan Sibelius-Akatemiaan, kuvittelin, että olen niitä, jotka eivät osaa laulaa. Mutta kun on korvaa ja terve ääni, niin kyllä sitä oppii, kun vain opettelee oikeita asioita.

Eikö sävelkorvasta ole kuitenkin apua laulamisessa?

– On hyvin liukuva käsite kenellä on sävelkorvaa. Ehkä yksi prosentti ihmisistä on niin sanotusti epämusikaalisia, he eivät erota eri sävelkorkeuksia toisistaan.

Onko ryhmässä laulaminen helpompaa kuin yksin?

– Oma ääni on niin herkkä asia. Moni saattaa sitä turhaan hävetäkin. Jos asia on uusi, on paljon helpompi laulaa yhdessä. Siinä voi kuitenkin oppia samoja asioita.

Onko sinulla tavoitetta osallistujamäärälle?

– Ei ollenkaan. Ne tulevat, jotka haluavat tulla, ja hyvä niin. Voi kävellä sisään yhden kerran ja voi kävellä kesken pois, jos ei huvita. Voi käydä myös kaikilla kolmella tunnilla.

Millaisilla lauluilla harjoittelette?

– Lähden lauluista, joista itse tykkään. Esimerkiksi Nälkämaanlaulu on ihan huippu, parhaita melodioita mitä on.

– Harjoittelemme monille tutuilla kouluajan lauluilla, suomalaisilla lauluilla. Alussa kyselen seuraaville kerroille ehdotuksia. On tiettyjä lauluja, jotka tukevat hyvää äänenkäyttöä.

– Laulutapojahan on paljon, mutta pyrin aika perinteiseen komeaan äänen käyttämiseen. Terve äänenkäyttö voi löytyä aika nopeastikin.

Minkä ikäisten miesten odotat osallistuvan?

– Kaikenikäiset ovat tervetulleita. Kiireisillekin laulun oppiminen voisi tehdä hyvää.

Mitä toivot tuntien miehille antavan?

– Että pikkusen tietää, mihin suuntaan kannattaa lähteä, jos haluaa kehittää ääntään. Perusasiat tässä opitaan.

– Emme ole rakentamassa mitään kuoroa. Sitähän voi laulaa suihkussa ja lapsille kotona. Tämä on ihan loogista, järkevää touhua. Ei mitään hörhöilyä.

– Laulu lisää elämän laatua ja hyvinvointia. Olen huomannut, että kun ääni kulkee, on yksinkertaisesti muutenkin mukavampaa.

KOLME ILMAISTA TUNTIAMiesten laulukoulu ke 12.9., 19.9. ja 26.9. Poltinahon seurakuntatalossa kello 17.30 alkaen. Kesto 60 min.