Kanta-Häme

Miksi moottoritielle on ilmaantunut poikkihalkeamia?

Hämeen Sanomien lukija otti yhteyttä ja kertoi, että Helsinki–Tampere-moottoritie on poikkeuksellisen huonossa kunnossa. Lukijan mukaan varsinkin Hämeenlinnan ja Valkeakosken Jutikkalan liittymän välisellä alueella on parantamisen varaa.

Onko asia tullut tietoosi, ely-keskuksen kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala?

– Tielle on ilmestynyt poikkihalkeamia, jotka aiheuttavat sen, että tulee epämiellyttävää ääntä ja jonkin verran tärinää. Uskoisin, että tästä samasta asiasta on kyse.

– Parinkymmenen metrin välein tiehen on tullut halkeama, joka kulkee koko ajoradan poikki. Halkeama on kooltaan noin sentin. Yli ajaessa kuuluu sellainen jympsytys. Jonkin verran harmittaa minuakin, kun olen ajanut siitä, että tie ei ole sileä.

Onko halkeamista vaaraa?

– Niistä tulee vain epämukavuushaittaa. Tällä hetkellä ei voi korjaustoimenpiteitä tehdä. Jos niitä alettaisiin tehdä nyt, niin ne aiheuttavat vielä suuremman epämukavuuden kuin halkeamat. Nämä tullaan juottamaan bitumilla umpeen, kunhan kevät tästä edistyy. Noin toukokuussa pääsemme tekemään juotostoimenpiteitä.

Ovatko tällaiset pakkashalkeamat yleisiä?

– Näitä syntyy eri paikkoihin suurten lämpötilanvaihteluiden aikana. Luulen, että syynä ovat olleet tammikuun kovat pakkaset, joista muutamassa päivässä lämpötila nousi plussalle. Nämä ovat mahdollisesti aiheuttaneet alkuhalkeamat, ja kun keväällä on tapahtunut lämpötilan muutosta, niin halkeamat ovat kasvaneet.

Millaiseksi arvioit valtatie 3:n kunnon?

– Jos ei käyttäisi sanaa hyvä, niin ainakin kohtuullinen. Yleisesti Suomen päätieverkko on kohtuullisessa kunnossa, mutta suurempia ongelmia on vähemmän liikennöidyllä tieverkolla. Sinne ei ole pystytty tekemään päällystystä kulumisen tahdissa.

– Korjausvelkapaketissa on onneksi tulossa rahoitusta, jotta saamme muutakin kuin päätieverkkoa korjattua. HäSa