Kanta-Häme

Miksi navigaattori ei aina löydä perille Hämeenlinnassa?

 

Hämeenlinnan uusien asuma-alueiden talonrakentajat ovat olleet silloin tällöin pulassa, kun tavarantoimittajat eivät ole tahtoneet löytää perille. Joskus syy on ollut päivittämättömässä navigaattorissa, mutta Hämeenlinnan osoitteiden päätymisessä karttapalveluihin on ollut ongelmia.
 
– Katujen nimet ovat tiedossa siinä vaiheessa, kun asemakaavat on hyväksytty, kaupungin maanmittausteknikko Jaana Rahkola sanoo.
 
– Tietojen tulisi lähteä eteenpäin siinä vaiheessa, kun kadut on rakennettu, otettu käyttöön ja kunnallistekniikka on laittanut katujen nimikilvet. Kuntaliitoksen ja yhtiöittämisten jälkeen tiedot eivät ehkä ole kulkeneet niin nopeasti kuin ennen. Kun osoitepäätös tehdään, niin kaupunki tiedottaa uudesta osoitteesta muun muassa Postille, Pelastuslaitokselle, Väestörekisteriin sekä Maanmittauslaitokselle, joka hoitaa informaation jatkolevityksen valtakunnallisesti.

Hattulakin hidas

Maanmittauslaitoksen paikallisessa toimipisteessä on huomattu, että Hämeenlinnan osoitetietoja saapuu perille hitaasti.
 
– Kun kaupunki ilmoittaa päätöspöytäkirjassa uudet tiennimet, osoitteet päätyvät Maanmittauslaitoksen tietokantaan viimeistään parissa viikossa, kartastosihteeri Pirjo Sinisilta vakuuttaa.
 
– Nyt Hämeenlinnan tietoja on tullut aikamoisella viiveellä. Saimme esimerkiksi Sampo 3:n alueelta kadunnimitietoja 13. marraskuuta. Piirroksesta kuitenkin näkyy, että alueelle on jo rakennettu taloja ja niissä oletettavasti myös on asuttu jo jonkin aikaa.
 
Osoitetietojen päivittäminen ei ole pelkästään Hämeenlinnan ongelma.
 
– Varsinkin pienemmissä kunnissa eletään siinä luulossa, että maistraatille ilmoitetut tiedot päätyvät Maanmittauslaitokselle. Näin ei kuitenkaan ole, Sinisilta toteaa.
 
– Asun itse Hattulassa, josta laitokselle ei ole tähän liittyen tullut minkäänlaisia uusia tietoja. Olen ottanut keskusteluissa asiaa esillekin, mutta minulle on vastattu, että ongelmana on resurssien puute.

Fonecta kartalla

Suomen käytetyimpiin hakupalveluihin lukeutuva Fonecta.fi -sivuston karttatiedot ja reittiohjeet päivittyvät kahden viikon välein. 
 
– Tiedot tulevat Karttakeskuksen Suomen tiestö -aineistosta ja maastotietokannasta, Fonectan viestintäpäällikkö Sanna Mäenpää kertoo.
 
– Navigaattorien valmistajat käyttävät pääasiassa Tele Atlas- ja Navteq-aineistoja. 
 
Tele Atlas on hollantilainen, vuonna 1984 perustettu digitaalisia karttoja tekevä yritys, joka on TomTom-navigaattorivalmistajan tytäryhtiö.  Tele Atlas on kartoittanut 200 valtion alueet ja se toimittaa aineistoa muun muassa Googlelle. 
 
Yhdysvaltalainen Navteq Corporation on yksi maailman johtavia digitaalisten karttojen toimittajista, joka integroitiin vuonna 2011 osaksi Nokia Oyj:tä. Yritys tuottaa karttatietoa esimerkiksi Bing Maps -, Nokia Kartat -, Yahoo Maps – ja MapQuest -palveluihin. Suomessa Navteq käyttää karttoihinsa Maamittauslaitoksen aineistoa, jota se muokkaa omiin tarpeisiinsa.
 

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic