Kanta-Häme

Miksi Papinsaaren luontoa on suojeltava?

Forestor oy on hakenut rauhoitusta metsälle, joka sillä on Papinsaaressa Hauholla. Iso-Roineen saari on kooltaan alle 40 hehtaaria ja sen eteläpäässä on jo ennestään yksi luonnonsuojelualue.

Espoolainen metsänomistaja Timo Kujala, miksi haluat muuttaa omistamasi noin 11 hehtaarin alueen saaren keskiosasta luonnonsuojelualueeksi?

– Kokonaisuus on mielestäni hieno. Kohteen erityispiirteet ovat varmaan ne, että metsä on vanhaa ja siellä on todella paljon metsälehmuksia.

– Siellä on todella peitteinen, järeä metsä ja hieno linnusto.

Millainen linnusto?

– Esimerkiksi puukiipijöitä, jotka ovat taantumaan päin, kun nykyaikana vanhat metsät ovat harvinaisia.

– Viimeisen 25 vuoden aikana siellä on lehtopöllö pesinyt ja saanut poikaset joka vuosi. Ilmeisesti myyräkanta ei saaressa vaihtele paljon.

Onko Papinsaaressa asutusta?

– Saaressa on mökkejä, mutta tällä rauhoitetulla alueella ei ole minkäänlaisia rakennuksia.

Hoidetaanko uutta aluetta millään tavoin?

– Muuten kaikki hoidot ovat kiellettyjä, mutta siellä on muutama kohta, joissa on vähän nuorempaa metsää. Erikseen kysyttävällä luvalla olemme ajatelleet raivata tilaa metsälehmuksille, jotta niistä tulee valtapuu.

Olet kuuluisa siitä, että teit viime vuonna suurimman yksittäisen lahjoituksen Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjassa, yhteensä 600 hehtaaria.

– Ne olivat vastikkeettomia suojeluita. METSO-suojelua metsiini on tehty eri puolilla Suomea neljässä kohteessa.

Maanomistajien vapaaehtoisuuteen perustuva METSO-ohjelma yhdistää metsien suojelun ja talouskäytön. Sen tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden kehitys. Ohjelma jatkuu ainakin vuoteen 2025.

– Koska METSO-rahoja on aina vähemmän ja vähemmän, pitää kohteiden olla parempia ja parempia, mutta voit kirjoittaa, että minulla on pelkästään hyviä kokemuksia näistä suojelujutuista.

– Tämmöinen vapaaehtoinen systeemi on psykologisesti kiva ja se toimii ekonomisestikin fiksusti. Tällä tavalla saadaan arvokkaita kohteita suojeluun. HÄSA