Kanta-Häme

Miksi rakennuslupien käsittely tökkii taas Hämeenlinnassa?

Hämeenlinnan rakennusvalvonta tiedotti viime viikon torstaina, että rakennuslupaa hakevien tulee varautua siihen, että hakemuksen käsittely kestää tavanomaista kauemmin.

Viime keväänä rakennuslupien käsittely hidastui henkilökuntapulan takia (HäSa 21.4.2017).

Miksi rakennuslupien käsittely tökkii taas, rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen?

– Osaltaan vaikuttaa se, että LVI-tarkastaja vaihtoi kaupunkia huhti–toukokuun vaihteessa ja yksi tarkastajan paikka on tyhjänä. Suurin tekijä on silti jokakeväinen ongelma, että ihmiset ovat vähän liian myöhään liikkeellä luvan kanssa kesän rakentamista varten. Pitäisi hakea talvella hyvissä ajoin luvat, mutta kevään ruuhka ei muutu miksikään, vaikka kuinka muistuttelisi.

– Vuodenvaihteessa Hämeenlinna siirtyi täysipainoisesti sähköiseen lupahakuun, mikä on sujuvoittanut käsittelyä, mutta kaikki eivät vielä ole löytäneet sitä. Sekin kasvattaa jonoja, että tullaan papereiden kanssa, ja luvan tekemisessä neuvotaan.

Viime vuoden lopussa tavallisen pientalon rakennusluvan sai Hämeenlinnassa noin neljässä viikossa, kun kuntaliitoksen jälkeen sen saanti saattoi kestää jopa kahdeksan viikkoa. Kuinka pitkä jono on nyt?

– Nyrkkituntuma on nyt 5–7 viikkoa, että hakemus saadaan parsittua kasaan. Jos lupahakemuksessa on kaikki tarvittava, käsittelijä saa luvan tehtyä saman tien, jopa 2–3 päivässä. Jos joku dokumentti puuttuu, se täytyy pyytää, ja käsittely kestää. Riippuu paljon hakemuksen laadusta, koska se tulee ulos.

Onko rakennusvalvontaan edelleen hankala löytää työntekijöitä?

– Rakennusvalvonnassa kahdeksan henkilön vahvuudesta puuttuu nyt kaksi. Tähän kesään tuolintäyttäjää ei enää saada, mutta haastattelut ovat menossa. Rakennustarkastajaksi on ollut kolme haastateltavaa, joilla kaikilla oli kokemusta. Nyt saamme oikeasti valita vaihtoehdoista.

Koskaan ei tiedä, koska taas tyhjenee, mutta samanaikaista joukkopakoa ei ole ollut kuin viime vuonna. Nyt on lähtenyt ainoastaan LVI-tarkastaja. HäSa