Kanta-Häme Riihimäki

Ihmisketju protestoi Riihimäen museosuunnitelmia vastaan – "Älkää leikatko yhteisöllisyydestä"

Riihimäki-Seura ry haluaa pitää Riihimäen kaupunginmuseon nykyisellä paikallaan Rautatienpuistossa. Kuva: Esko Tuovinen
Riihimäki-Seura ry haluaa pitää Riihimäen kaupunginmuseon nykyisellä paikallaan Rautatienpuistossa. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäen kaupunginmuseolle kootaan tulevana lauantaina ihmisketju. Mistä on kyse, Riihimäki-Seura ry:n puheenjohtaja Päivi Katila?

– Tämä on tempaus kaupunginmuseon nykyisen sijainnin puolesta. Kaupunki suunnittelee museon siirtämistä Rautatienpuistosta Riihimäen taidemuseon tiloihin tai museokeskittymään keskustan ulkopuolelle.

Miksei kaupunginmuseota saisi siirtää muualle?

– Kaupunginmuseolla on Riihimäellä aivan oma merkityksellinen roolinsa. Se on myös yhteisöllisyyden keidas. Sen yhteydessä järjestetään valtavasti erilaisia tapahtumia, jotka aktivoivat kaikenikäisiä ihmisiä.

– Tämä pihapiiri on olennainen osa kaupunginmuseota ja tekee siitä elävän.

Mikä on tavoitteenne ihmisketjun osallistujamääräksi?

– Meillä ei ole määrään liittyvää tavoitetta. Lähdemme siitä, että kaikilla kansalaisilla on nyt mahdollisuus kertoa omilla jaloillaan mielipiteensä asiasta.

Kuinka tapahtuma etenee?

– Lauantaina kello 18 alkaen muodostamme ihmisketjun kaupunginmuseon pihapiiriin ja museon ympärille. Mukaan voi ottaa lyhtyjä tai taskulamppuja. Paikalla luetaan kannanotto aiheesta. Ketjusta voi käydä allekirjoittamassa nimensä adressiin. Tilaisuus päättyy kello 19:ään mennessä.

Miksi päädyitte juuri ihmisketjun järjestämiseen?

– Tällä tavalla ihmisillä on mahdollisuus näyttää mielipiteensä yhteisöllisellä hengellä. Se sopii juuri tähän paikkaan. Se on eri asia kuin se, että käydään vain laittamassa nimi johonkin nettiadressiin.

– Tämä on hyvä lähtölaukaus tempauksille, joita järjestetään varmaan lisääkin, mikäli ehdotus kaupunginmuseon siirtämisestä etenee.

– Kun on tiukkaa, ei ole oikea ratkaisu ottaa pois yhteisöllisyydestä. Juuri yhteisöllisyys auttaa ihmisiä jaksamaan vaikeitakin ratkaisuja. HÄSA