Kanta-Häme

Miksi Seitsemän veljestä piti panna tehosekoittimeen?

Hämeenlinnan Kirjan yössä on perjantaina mukana kirjailija Riina Katajavuori, jolta on juuri ilmestynyt romaani Wenla Männistö. Esittelytekstin mukaan kirjailija on ”heittänyt Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaanin tehosekoittimeen, nostanut naiset pääosaan ja tuonut teoksen nykypäivään”. Miksi, Riina Katajavuori?

– Kustantaja heitti idean, että tekisin nykyromaanin Seitsemän veljeksen Wenlasta. Aloinkin sitten kirjoittaa kaikista romaanin naisista ja annoin puheenvuoron vielä poikien kuolleelle äidille Alli Jukolallekin.

Oliko vaikeaa ottaa työn pohjaksi tällainen kansallinen merkkiteos?

– Voin sanoa, että pelotti ihan hirveästi. Kaikillahan on käsitys Kiven Seitsemästä veljeksestä. Kaikenlainen pönäkkä kunnioitus piti karistaa pois. Työtä helpotti, että aloin kirjoittaa itsenäistä teosta, joka käsittelisi millaista on olla nuori nainen tai nuori mies nykyaikana. Alkuun pääsemistä auttoi myös se, että panin veljesten äidin puhumaan keski-ikäisen naisen viisaudella.

Mitä uutta naisnäkökulma tuo veljeksiin, miltä he näyttävät naisten silmin?

– He ovat aika huvittavia, koheltavia ja vähän rasittaviakin tyyppejä. Mutta Wenla on heidän kaverinsa ja kasvinkumppaninsa ja he diggaavat toisiaan.

Entä minkälainen typy Wenla itse on?

– Hän on itsevarma nuori nainen, joka viihtyy katseiden kohteena ja joka viihtyy omassa vartalossaan. Toisaalta hän on vielä aika lähellä lapsuutta ja on tohkeissaan huomiosta, jota hän herättää ulkonäöllään ja karismallaan.

Kirjojen yön paneelikeskustelun teemana on identiteetti ja minuuden rakentaminen. Millaisena näet Wenla Männistön identiteetin?

– Lähdin kirjoittamaan siitä, minkälaista on olla tyttö, jonka kaikki 7 veljestä tahtoisivat omakseen. Mutta kirjassa käsittelen paljon myös sitä, miten isättömyys on muokannut häntä. Hänethän esitellään aina vain ”Männistön muorin tyttönä”, isästä ei puhuta.

Kiven romaanissa Jukolan veljeksistä kasvaa lopulta yhteyskuntakelpoisia miehiä. Mitenhän Kumpulan Juko Brosseille käy, ovatko he syrjäytyneitä?

– En usko. Esimerkiksi Jusa osaa ilmaista tunteitaan ja Eppu menee hyvään lukioon. Kyllä heille tavalla tai toisella löytyy paikka maailmasta. (HäSa)

Hämeenlinnan Kirjan yö Verkatehtaalla 29.8. kello 17–23. Ohjelma on osa Hämeenlinnan taiteiden yötä, joka levittäytyy ympäri kaupunkia. www.hmltaiteidenyo.fi

Menot