Kanta-Häme

Miksi tämä on Tavastehus eikä Tavasteborg?

Viime viikolla kirjoitimme ruotsinkielisistä hämeenlinnalaisista. Kapinoiva kansalainen protestoi Facebookissa, ettei hän halua ruotsiksi asua missään tavastehuussissa tai muussa bajamajassa, vaan mieluummin komeasti Tavasteborgissa.

Se nyt vain ei kuitenkaan onnistu, sillä ilmeisesti Kaarle XI:n aikaan 1600-luvun lopulla alkuperäinen nimi Tavasteborgh muutettiin muotoon Tavastehus.

Rautakaudella täällä asuttiin Vanain kaupunkia (Varikonniemessä). 900-luvulla rakennettiin ilmeisesti ensimmäinen linnoitus, jonka tuhouduttua ristiretkissä paikalle alettiin rakentaa uutta linnaa, Tawasteborghia, 1200-luvulla. Ruotsin kuningaskunnan alaista Hämettä hallittiin linnasta ja linnan ympärille Linnanniemeen syntyi mökkikylä.

Vasta vuonna 1639 kreivi Pietari Brahe perusti Tavasteborghin kaupungin linnan pohjoispuolelle.

Kustaa III siirsi kuitenkin Tavastehusin kaupungin kilometrin verran etelään Niementaustan mäelle vuonna 1777. Vain Linnanniemessä siis voi sanoa asuvansa Tavasteborgissa.

Tavaste-sanan alkuperää ei tunneta, mutta se esiintyy ruotsinkielisissä riimuissa muodossa Taveste ja sen epäillään viittaavan eestiläisiin. Sana Vanaja taas on ilmeisesti balttilaista perua.

Eli Tavastehusissa tässä nyt ollaan ja asutaan, kunnes joku taas keksii kaupungin nimeä muuttaa. HäSa