Kanta-Häme

Miksi vainaja saa veroehdotuksen?

Hämeen Sanomien yleisönosastoon (26.4.) kirjoittanut nimimerkki ”Elävä eläkeläinen veronmaksaja” kertoi kymmenisen vuotta sitten menehtyneiden vanhempiensa saaneen jälleen veroehdotuksen postissa. Toisessa tapauksessa vuonna 2012 menehtyneen henkilön kuolinpesä sai yhä veroehdotuksen, vaikka kuolinpesä on jaettu ja asiasta on oltu yhteydessä verovirastoon.

Verohallituksen ylitarkastaja Jenni Heikkilä, miksi vainajat saavat veroehdotuksia?

– Se riippuu kuolinpesän tilanteesta. Lähtökohtaisesti esitäytetty veroilmoitus tulee kuolinpesälle niin kauan kuin verohallintoon on ilmoitettu, että kuolinpesällä ei ole tuloja ja varat on jaettu. Kun lähettää perinnönjakokirjan veroilmoituksen liitteeksi, kuolinpesä poistuu verohallinnon rekistereistä.

Ainakin toisessa edellä mainituista kuolinpesä on jaettu, eikä kuolinpesällä ole tuloja tai menoja. Miten pitkään tällaisia nollailmoituksia postitetaan automaattisesti?

– Niitä tulee niin kauan kuin verohallintoon on erikseen ilmoitettu, että kuolinpesä on jaettu. On olemassa kuolinpesiä, jotka ovat kokonaan tai osittain jakamatta kymmeniä vuosia.

Kuinka paljon tyhjien kuolinpesien verotietojen käsittely teettää turhaa työtä?

– Se on ihan tavanomaista työtä, kuolinpesien verotus menee kuten elävilläkin henkilöillä. Tietysti olisi kaikkien etu, ettei niin sanottuja turhia kuolinpesiä pyörisi rekistereissä. Verohallinto ei kuitenkaan saa automaattisesti tietoa varojen jakamisesta, siitä pitää perikunnan ilmoittaa. HÄSA

Päivän lehti

5.7.2020