Kanta-Häme

Miksi yläastelaisille tarjotaan yrittäjäkurssia?

Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnan Nummen yhtenäiskoulussa tarjotaan peruskoulun viimeisellä luokalla valinnaisaineeksi yrittäjäkurssia. Vuosi yrittäjänä -kurssi on osa Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelmaa.

 

Miksi yrittäjyyskurssia tarvitaan yhdeksännellä luokalla, Nummen yhtenäiskoulun opettaja Marketta Hulkko-Lassila?

– Yrittäminen on teema, jota pitäisi nostaa esiin kaikissa oppiaineissa. Yrittäminen ei ole vain tämän valinnaisen bisneselämää, vaan tärkeä taito joka auttaa opiskelussa ja työelämässä. Kun muitakin aineita opiskeltaisiin yrittäjyyden kautta, oppilaat oppisivat ongelmanratkaisutaitoja, ryhmätyöskentelyä sekä paineensietokykyä.

 

Miten kurssi toimii käytännössä ja mitä se sisältää?

– Kurssilla perustetaan oikealla rahalla toimiva oikea yritys, jota pyöritetään yksi lukuvuosi. Opiskellaan yrittämistä; yrityksellä on liikeidea, sen sisällä on roolit, ja keväällä yritys ajetaan oikeaoppisesti alas. Yrityksistä on verottajan kanssa tehty sopimus, jolloin yrittäjyyden menopuolet eivät sisälly valinnaiseen.

 

Mitä tärkeää kurssi tarjoaa viisitoistavuotiaille?

– Kurssi tarjoaa nuorille mahdollisuuden perustaa oman liikeidean pohjalta oikeasti toimiva yritys ja lisäksi pitää tienaamansa rahat. Oppilaat oppivat ryhmäytymään, olemaan sitkeitä ja ratkaisemaan ongelmia itsenäisesti.

 

Kuinka usein yrittäjyyskurssi toteutuu Nummen yhtenäiskoulussa?

– Koska NYK on uusi koulu, kurssi toteutui täällä ensimmäistä kertaa. Ennen toimineella Ahveniston yläasteella vedin kurssia neljä kertaa, eli kurssi ei ole todellakaan jokavuotinen. Ennen nyt toimivaa ryhmää oli pidempi tauko.

 

Miksi kurssi ei onnistu joka vuosi?

– Se johtuu varmaan siitä, että vanhoja tuttuja aineita liikuntaa ja kuvataidetta on helpompi ottaa valinnaiseksi. Joka vuosi joku ilmoittautuu, mutta valinnaisissa on oltava vähintään viisitoista oppilasta toteutuakseen.

 

Hämeenlinnassa toimii Lyseon lukion luovan yrittäjyyden linja. Onko lukion kanssa tehty yhteistyötä?

– Aikaisemmin olemme saaneet aina jonkun opiskelijoista puhumaan yläasteelle, mutta ei vielä tänä vuonna. Olin mukana perustamassa Hämeenlinnan yhteiskouluun yrittäjäkasvatusta, ja Lyseolle muodostui sitten kyseinen linja. Toin yrittäjäkurssin sen jälkeen yläkouluun, joten toimimme kyllä yhteistyössä. HäSa

Kirjoittaja Otto Rantanen on Nummen yhtenäiskoulun yhdeksännen luokan oppilas.

Päivän lehti

19.1.2020